Грб Старог града (Београд)

Са Википедије, слободне енциклопедије
Стари град
Верзије
Детаљи
НосилацОпштина Стари град (Београд)
Усвојен4. 8. 2004.
Челенказлатна бедемска круна са четири видљива грудобрана
МотоСтари град

Основни грб Општине Стари град је раздељен штит. Горе на црвеном из линије поделе издиже се сребрна бедемска кренелација, са три зупца од којих је средњи шири; иза средњег зупца издиже се кружна двоспратна сребрна кула са кренелацијом и по два лучна прозора на сваком спрату, а са бочних зубаца по један златни тролисни патријаршки крст. Доле, на црвеном пољу су две сребрне греде.

Средњи грб је истоветан грбу Општине са златном бедемском круном са четири зупца изнад штита.

Велики грб је истоветан Средњем грбу, с тим што садржи и два држача штита у облику сребрних орлова, црвено оружаних, златних, кљунова и ногу, крила дигнутих на полет. Десни орао придржава и златним ресама обрубљени стег града Београда, а леви златним ресама обрубљени стег општине Стари град. Оба стега су истакнута на црним копљима златних врхова. Постамент има форму бедема Калемегданске тврђаве, са кулама мотриљама на угловима, све у природним бојама.

Употреба[уреди | уреди извор]

Грб усвојен 4. августа 2004. године, на седници Скупштине општине Стари град у Београду, која је донела Одлуку о организацији и раду органа Општине Стари Град, у оквиру члана 5

Историја[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Књиге и научни чланци[уреди | уреди извор]

Правна регулатива[уреди | уреди извор]