Грб Вождовца

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вождовац
Voždovac Coat Of Arms (great).svg
Детаљи
НосилацОпштина Вождовац
Усвојен1998.
Челенказлатна бедемска круна са четири видљива грудобрана
МотоВождовац

Грб Вождовца усвојен је у три нивоа, деведесетих година прошлог века. Грб је израдило Српско хералдичко друштво. Стављан је ван снаге од стране принудне управе општине, али је данас званичан. Општина поседује и књигу графичких стандарда у којој су описани начини коришћења симбола.

Опис грба[уреди]

Штит је водоравно раздељен, а и горњи део је по средини раздељен: 1. Србија, 2. Трибалија, 3. у сребрном плаво-црвена ружа са златним петељкама и средином. У средњем веку је уведен „Грб Трибалије“ (према племену Трибалима, које је настањивали ово подручје у пред-римско доба) је стрела прободена у вепрову главу. Тај грб је често коришћен на заставама вожда Карађорђа и његових војвода у 19. веку.

Средњи грб је крунисан златном бедемском круном са четири видљива мерлона. У званичној употреби је стилизација која има танку црвену бордуру око штита, а бедемска круна је стилизована црвеним "малтером". Оваква стилизација се у прихваћеним предлозима Српског хералдићког друштва не помиње, али општина користи ову стилизацију за основни и средњи грб. Такође, по угледу на Град Београд општина користи грб са "логотипом" тј. ћириличним натписом: "Градска општина Вождовац" или у варијанти на енглеском: "Цитy Муниципалитy Вождовац".

Постамент великог грба је травнати брежуљак, са лентом која носи назив општине, ћириличним писмом. Десни чувар је црни вепар, златно наоружан прободен у чело златном стрелом. Леви чувар је бели коњ наоружан златно. Стегови које чувари придржавају су стегови Београда и Вождовца.

Историја[уреди]

Литература[уреди]

Књиге и научни чланци[уреди]

  • Ацовић, Драгомир М. (2000). Грбови града Београда. Београд: Српска књижевна задруга. 
  • Ацовић, Драгомир М. (2008). Хералдика и Срби. Београд: Завод за уџбенике.  COBISS.SR 152135692

Правна регулатива[уреди]

Спољашње везе[уреди]