Грб Новог Београда

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Нови Београд
Novi Beograd Coat Of Arms (great).svg
Верзије
Novi Beograd Coat Of Arms (middle).svg
Средњи грб Новог Београда
Детаљи
НосилацОпштина Нови Београд
Усвојен27.7. 2004.
Челенказлатна бедемска круна са четири видљива грудобрана
Штитна црвеном, између две групе од по три сребрне картице (свака група 2+1), исти такав витао испуњен плавим пољем на коме се из стопе издиже ескарпирано црвено брдо, а на врху брда сребрна каменом озидана београдска тврђава са две куле мотриље, свака са по једним црним прозором, на угловима, лучне капије отворене пољем и круништем са 2 + 2/2 видљива грудобрана, и са двоспратном кренелисаном и каменом озиданом кулом на којој се на сваком спрату виде по два црна прозора
Држачи штитадве ластавице, у природној боји, у лету
МотоНови Београд

Велики грб садржи обрнуте рашље као приказ улива Саве у Дунав. Стари Београд приказан је својим грбом у дну, а новонасељена подручја преко река белим скраћеним штаповима у црвеном. Држачи грба су ластавице као симбол новог насељавања, које држе заставе Београда и Новог Београда. Златна зидана круна са четири мерлона знак је великог места.

Блазон[уреди | уреди извор]

Опис основног грба:

У црвеном између две групе од по три сребрне картице (свака група 2+1) исти такав витао испуњен плавим пољем на коме се из стопе издиже ескарпирано црвено брдо, а на врху брда сребрна каменом озидана београдска тврђава са две куле мотриље, свака са по једним црним прозором, на угловима, лучне капије отворене пољем и круништем са 2 + 2/2 видљива мерлона, и са двоспратном кренелисаном и каменом озиданом кулом на којој се на сваком спрату виде по два црна прозора.

Опис средњег грба:

У црвеном између две групе од по три сребрне картице (свака група 2+1) исти такав витао испуњен плавим пољем на коме се из стопе издиже ескарпирано црвено брдо, а на врху брда сребрна каменом озидана београдска тврђава са две куле мотриље, свака са по једним црним прозором, на угловима, лучне капије отворене пољем и круништем са 2 + 2/2 видљива мерлона, и са двоспратном кренелисаном и каменом озиданом кулом на којој се на сваком спрату виде по два црна прозора. Штит је крунисан златном бадемском круном са четири видљива мерлона.

Опис великог грба:

У црвеном између две групе од по три сребрне картице (свака група 2+1) исти такав витао испуњен плавим пољем на коме се из стопе издиже ескарпирано црвено брдо, а на врху брда сребрна каменом озидана београдска тврђава са две куле мотриље, свака са по једним црним прозором, на угловима, лучне капије отворене пољем и круништем са 2 + 2/2 видљива мерлона, и са двоспратном кренелисаном и каменом озиданом кулом на којој се на сваком спрату виде по два црна прозора. Штит је крунисан златном бадемском круном са четири видљива мерлона. Држачи штита су две природне ластавице (Hirundo domestica) у лету. Са златом окованих копаља постављених вертикално штита ии држача вију се у поље златним ресама оперважене заставе: Београда (десно) и Градске општине (лево). У дну грба је трака исписана плавим НОВИ БЕОГРАД.

Употреба[уреди | уреди извор]

Грб усвојен 27.7.2004.

Историја[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Књиге и научни чланци[уреди | уреди извор]

  • Ацовић, Драгомир М. (2000). Грбови града Београда. Београд: Српска књижевна задруга. 
  • Ацовић, Драгомир М. (2008). Хералдика и Срби. Београд: Завод за уџбенике.  COBISS.SR 152135692

Правна регулатива[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]