Данте Габријел Росети

Из Википедије, слободне енциклопедије
Данте Габријел Розети
Rossetti selbst.jpg
Данте Габријел Розети
Датум рођења (1828-05-12)12. мај 1828.
Место рођења Лондон
Датум смрти 9. април 1882.(1882-04-09) (53 год.)
Место смрти Birchington-on-Sea

Данте Габријел Розети (енгл. Dante Gabriel Rossetti; Лондон, 1828Бирчингтон-он-Си, Кент, 1882) био је енглески сликар и песник. Био је под јаким утицајем В. Блејка. Године 1848. основао је са Џ. Милеом, В. Х. Хантом и другима антиакадемску групу предрафаелитско братство које се враћало на сликарство кватрочента. Росетијеве слике пуне симболике које су стваране у линеарном стилу утицале су на енглески Modern style. Росети је црпео теме из Библије, средњовековних сага и књижевности (из дела Дантеа и Шекспира). Радио је и илустрације за књиге и нацрте за радионице уметничких заната Вилијама Мориса.

Детињство и школовање[уреди]

Дете италијанског емигранта и научника Габријел Паскал Ђузепе Розети и Френсис Мери Лавиниа Полидори. Рођен је у Лондону, и пуно име му је Габријел Чарлс Данте Розети. Родбина и пријатељи су га звали Габријел, али је он ставио прво име Данте у част Данте Алигијерија. Био је брат песникиње Кристине Розети, критичара Вилијам Мајкл Розети, и књижевнице Марије Франческе Розети[1]. Његов отац је био католик, бар пре брака, а његова мајка је била Протестанткиња; наводно je Габриjел крштен као Протестант. У детињству, Розети је код куће образован и често је читао Библију, заједно са делима Шекспира, Дикенса, Сер Валтер Скота, и лорда Бајрона[2].

Младог Розетија су описивали као суздржаног,елоквентног, страственог и харизматичног, али и као импулсивног, поетичног и неодговорног[3]. Као и сва његова родбина, и он је желео да буде песник, па је похађао King`s College School у Лондону. Желео је да буде и сликар, јер га је интересовала италијанска средњевековна уметност. Студирао је на Ликовној академији Хенри Саса од 1841. до 1845. године, када је уписао Краљевску академију, коју је напустио 1848. године. Након изласка из краљевске академије, Росети је студирао код Форд Мадок Брауна, са којим је имао близак однос током свог живота. Након изложбе сликеThe Eve of St. Agnes Вилијам Холман Ханта, Росети се спријатељио са Хантом. Слика је приказивала мало познату песму Џона Китса, а Розетијева песма, "The Blessed Damozel" била је имитација Китсове. Веровао је да би Хант могао делити његове уметничке и књижевне идеале, те су заједно су основали Братство прерафаелита, заједно са Џон Еверет Миле. Намера ове групе била је да се реформише енглеска уметност и из ње одбаци оно што су сматрали да је механички приступ, који су први пут усвојили маниристички уметници.

За прво издање часописа Братства, The Germ, који је објављен почетком 1850. године, Розети је написао песму "The Blessed Damozel" , као и причу о измишљеном рано-италијанском уметнику инспирисану визијом жене која му даје идеју да комбинује људско и божанско у својој уметности.[4]Розетија је увек више интересовала средњевековна од модерне стране покрета. Преводио је Дантеа и друге средњевековне италијанске песнике, и преузео је стилске карактеристике ране италијанске уметности.

Спољашње везе[уреди]

  1. Treuherz et al. (2003), pp. 15–18.
  2.   "Dante Gabriel Rossetti"Poetry Foundation. Retrieved 15 June 2014.
  3. Treuherz et al. (2003), p. 19.
  4. Marsh (1996), p. 21.