Дан-ноћ (биљка)

С Википедије, слободне енциклопедије

Viola tricolor
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
V. tricolor
Биномно име
Viola tricolor

Дан-ноћ (маћухица, тробојна љубичица, љубичица, милованка, сиротица или шарена љубичица; лат. Viola tricolor), је биљка из породице љубичица (Violaceae).

Опис биљке[уреди | уреди извор]

Може бити једногодишња или вишегодишња зељаста биљка са танким, разгранатим полеглим стаблом. Листови су на дршкама, срцастоокруглог облика по ободу су зупчасти са добро развијеним залисцима. Цветови су појединачни, на дугачким дршкама са разнобојним круничним листићима - вршни су тамније, а бочни светлије љубичасти док је доњи беложућкаст (лат. tricolor = тробојна). Плод је чахура.

Дрога и хемијски састав[уреди | уреди извор]

Употребљава се надземни део процветале биљке (Violae tricoloris herba). Као лек се употребљава само дивља, пољска врста.

Дрога садржи:

Употреба[уреди | уреди извор]

Због присуства салицилне киселине користи се споља код псоријазе, екцема, акни, дерматитиса тако што се чајем испирају оболела места, а густа маса (талог) се ставља као облога. Користи се за излучивање мокраће и против упале мокраћне бешике, код катара дисајних органа (обавезни је састојак сирупа за искашљавање), код грозничавих стања и реуматских болести.

Користи се у облику чаја, сирупа, облога и течности за испирање. Код повећаних доза и употребе дуже од 4-6 недеља може да се јави мучнина.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грбић, М., Марковић, М. и Ђукић, М. (2017): Цвећарство – сезонско цвеће. Универзитет у Београду. Београд. ISBN 978-86-7299-260-1