Дан-ноћ (биљка)

Из Википедије, слободне енциклопедије
дан-ноћ
Violatricolorarvensis.jpg
Дан-ноћ
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Malpighiales
Породица: Violaceae
Род: Viola
Биномијална номенклатура
Viola tricolor
L.

Дан-ноћ (маћухица, тробојна љубичица, љубичица, милованка, сиротица, шарена љубичица) или лат. Viola tricolor је биљка из породице љубичица (Violaceae).

Опис биљке[уреди]

Може бити једногодишња или вишегодишња зељаста биљка са танким, разгранатим полеглим стаблом. Листови су на дршкама, срцастоокруглог облика по ободу су зупчасти са добро развијеним залисцима. Цветови су појединачни, на дугачким дршкама са разнобојним круничним листићима - вршни су тамније, а бочни светлије љубичасти док је доњи беложућкаст (лат. tricolor = тробојна). Плод је чахура.

Дрога и хемијски састав[уреди]

Употребљава се надземни део процветале биљке (Violae tricoloris herba). Као лек се употребљава само дивља, пољска врста.

Дрога садржи:

Употреба[уреди]

Због присуства салицилне киселине користи се споља код псоријазе, екцема, акни, дерматитиса тако што се чајем испирају оболела места, а густа маса (талог) се ставља као облога. Користи се за излучивање мокраће и против упале мокраћне бешике, код катара дисајних органа (обавезни је састојак сирупа за искашљавање), код грозничавих стања и реуматских болести.

Користи се у облику чаја, сирупа, облога и течности за испирање. Код повећаних доза и употребе дуже од 4-6 недеља може да се јави мучнина.

Спољашње везе[уреди]