Љубичица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

љубичица,
Viola spp.
5p pwy pansies.jpg
Дан и ноћ (Viola tricolor)
Научна класификација
Царство: Plantae
Дивизија: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Malpighiales
Породица: Violaceae
Род: Viola
Врсте

видети списак врста љубичица

Љубичица (латински: Viola) род је дикотиледоних скривеносеменица из истоимене фамилије (Violaceae). Обухвата око 500 врста, углавном распрострањених у северним умереним пределима Земље (Холарктик)(северна земљина полулопта). Могу се наћи и у веома удаљеним местима, као што су Хаваји, Аустралија и Анди у Јужној Америци. Љубичице су углавном вишегодишње зељасте биљке, са цветовима занимљиве архитектуре и боја, услед чега се многе врсте узгајају као украсне. Име рода указује на најчешћу боју круничних листића цвета — љубичасту.

Опис[уреди]

Врсте љубичице обично имају срцолике листове, а постоје врсте са сложеним, или листовима другог облика. Већи број врсти Љубичица су зељасте биљке. Листови су неизменични.

Дивља љубичица (Viola odorata)

Цветови су зигоморфни; Чашица петолиста, по цветању не опада. Њени листићи су издужено-ланцетасти зашиљени. Два доња дужа од осталих. Круница са пет слободних листића. Вршни листови нешто већи од средњих исте су боје, али нешто тамнији без длачица у основи. Средњи покривају вршне и при дну имају длачице. Доња латица обично другачије боје од осталих и носи остругу. Прашника пет, тучак синкарпан из три карпеле.

Цветање љубичице најчешће је у пролеће и привлаче многе Инсекте, углавном мраве

Боје цветова су различите од љубичасте (по имену) преко разних тонова плаве, жуте, па чак и беле боје.

Спољашње везе[уреди]