Дворац Единбург

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Дворац Единбург (енгл. Edinburgh Castle) је стара тврђава која се налази на узвишењу изнад града Единбурга и један је од најпознатијих шкотских туристичких атракција.

Дворац Единбург

Дворац Единбург годишње посети око милион људи. Ако се изузме Лондонска кула, дворац Единбург је најпосећенији споменик у Уједињеном Краљевству. Око 600. године 300 људи се окупило око њиховог краља Ричарда у његовој тврђави Дин Един. Ово је прво помињање имена места које данас зовемо Единбург. 638. године Дин Един је окупиран од стране Јокширских анђела. Након тога је место добило назив Единбург, који се одржао до данас.

1093. године Краљица Маргарет, жена Малколма III је лежала у дворцу озбиљно болесна. Јављено јој је да је њен муж убијен код Алнвика у Нортамберланду, након чега је и она, сломљена срца, преминула. Након што ју је Папа Иноћентије IV 1250. године прогласио за светицу, а унутар тврђаве је саграђена капела посвећена њој. Та капела је најстарија грађевина унутар Единбург дворца.

Едвард I, енглески Краљ, 1296. напада Шкотску и окупира дворац Единбург. У ноћи 14. марта 1314. године Сир Томас Рандолф, нећак Краља Роберта Бруса, се са својим људима попео преко северне стене на дворац Единбург, изненадио енглески гарнизон и повратио дворац.

Чувари испред дворца

16. маја 1568. године Мери, Краљица Шкота, је отпловила у Енглеску, и њен малолетни син је постао Краљ Шкотске. За собом је оставила подијељену нацију. Сир Вилијам Киркалди је био чувар дворца Единбург. Када је 1571. године хтео да подржи протерану краљицу, краљеве присталице су опколиле дворац, али пошто је најбоља артиљерија била у дворцу, нису могли да продру унутра. Опсада је трајала две године, све док Енглеска није послала намесника Мортона. У мају 1573. године, након разорног једанаестодневног бомбардовања, источни зидови су се срушили, Киркалди се предао након чега је и погубљен. Намесник Мортон је скоро одмах почео обнову порушеног дворца. Дворац је до данас остао у власништву шкотске државе.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]