Дејли Томпсон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дејли Томпсон
Daley Thomson 2007 Laureus day.jpg
Дејли Томпсон 2007.
Лични подаци
Пуно име Фенсис Дејли Томпсон
Датум рођења (1958-07-30)30. јул 1958.(58 год.)
Место рођења Нотинг Хил
Држава рођења Лондон, Уједињено Краљевство
Држављанство енглеско
Висина 1,84
Спортске информације
Каријера Од 1995. до данас
Дисциплине Десетобој
Клуб 92
Лични рекорди 8.847

Дејли Томпсон (енгл. Daley Thompson), правим именом Френсис Морган Томпсон (енгл. Francis Morgan Thompson), бивши је британски десетобојац.

Биографија[уреди]

Томпсон је рођен у Нотинг Хилу, Лондон, као други син, оца Нигеријца и мајке Шкотске. Отац му је био таксиста, који је убијен у Стретаму када је Томпсон имао 12 година.

Томпсона прва амбиција била је да постане професионални фудбалер, али се касније одлучује за атлетику, где је постигао врхунске резултате и постигао велику полуларност.

Спортска каријера[уреди]

Са четири светска рекорда, две златне олимпијске медаље, победама у светским и европским првенствима и са три титуле првака Комонвелта, Томпсона многи сматрају највећим десетобојцем свих времена. Није поражен девет сезона. Његов олимпијски рекорд није оборен 20 година, а светски рекорд осам. Томпсон је један од ретких спортиста у историји атлетике који је у једном тренутку објединио титуле олимпијског, светског и европског првака у некој атлетској дисциплини.

Осим по спортским резултатима, Томпсон је био познат и по медијским наступима, чиме је знатно допринео глобалној популарности атлетике, посебно дисциплине десетобоја, која је пре његовог времена углавном била изван центра интересовања шире јавности.

Рекорди[уреди]

Светски рекорди у десетобоју[уреди]

Лични рекорди[уреди]

Занимљивости[уреди]

Томпсонову популарност искористила је фирма за изради софтверских играица Ocean Software, која је 1980. направила успешне игрице Daley Thompson's Decathlon, Daley Thompson's Supertest и Daley Thompson's Olympic Challenge.

Спољашње везе[уреди]