Дејли Томпсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Дејли Томпсон
Дејли Томпсон 2007.
Лични подаци
Пуно имеФенсис Дејли Томпсон
Датум рођења(1958-07-30)30. јул 1958.(65 год.)
Место рођењаНотинг Хил, Лондон, Уједињено Краљевство
Држављанствоенглеско
Висина1,84
Спортске информације
СпортДесетобој
Године активностиОд 1995. до данас
Клуб92
Достигнућа и титуле
Лични рекорди8.847

Дејли Томпсон (енгл. Daley Thompson), правим именом Френсис Морган Томпсон (енгл. Francis Morgan Thompson), бивши је британски десетобојац.

Биографија[уреди | уреди извор]

Томпсон је рођен у Нотинг Хилу, Лондон, као други син, оца Нигеријца и мајке Шкотске. Отац му је био таксиста, који је убијен у Стретаму када је Томпсон имао 12 година.

Томпсона прва амбиција била је да постане професионални фудбалер, али се касније одлучује за атлетику, где је постигао врхунске резултате и постигао велику полуларност.

Спортска каријера[уреди | уреди извор]

Са четири светска рекорда, две златне олимпијске медаље, победама у светским и европским првенствима и са три титуле првака Комонвелта, Томпсона многи сматрају највећим десетобојцем свих времена. Није поражен девет сезона. Његов олимпијски рекорд није оборен 20 година, а светски рекорд осам. Томпсон је један од ретких спортиста у историји атлетике који је у једном тренутку објединио титуле олимпијског, светског и европског првака у некој атлетској дисциплини.

Осим по спортским резултатима, Томпсон је био познат и по медијским наступима, чиме је знатно допринео глобалној популарности атлетике, посебно дисциплине десетобоја, која је пре његовог времена углавном била изван центра интересовања шире јавности.

Рекорди[уреди | уреди извор]

Светски рекорди у десетобоју[уреди | уреди извор]

Лични рекорди[уреди | уреди извор]

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Томпсонову популарност искористила је фирма за изради софтверских играица Ocean Software, која је 1980. направила успешне игрице Daley Thompson's Decathlon, Daley Thompson's Supertest и Daley Thompson's Olympic Challenge.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]