Димитар Крстевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Димитар Крстевић
Dimitar Krastev Manual Family Tree.jpg
Датум рођења1819.
Место рођењаТресонче
  Османско царство
Датум смрти1872.

Димитар Крстевић (познат и као Дичо Зограф, Димитар Крстев; Тресонче, 18191872) био је српски иконописац и представник дебарске уметничке школе.

Биографија

Саборна црква Свете Тројице у Врању.

Рођен је у мијачком селу Тресонче, Дебар, у марту 1819, према његовим белешкама. Презиме је добио по оцу Крсти, који био такође мајстор зограф. Зна се да се Димитрије оженио 1. јула 1839. године. Вероватно је учио занат од оца, радећи као помоћник и још у младим годинама је показао велико интересовање за уметност, посебно за дуборез, сликарство и фрескопис. Поред оца и њега, зографским радом су се бавила цела породица - потомци - син Аврам, унук Крсто, а 1929. године још су били живи његови потомци Мирча Илић и Серафим Милошевић. Мирча је иначе насликао фреске у црквама у Нићифорову и Врутку.[1]

Један је од најпознатијих иконописаца на Балкану у 19. веку. Радио је Дичо иконе у Кујевској Пречасти, и у Лазаропољу. У свом кратком животу је насликао више од 2.000 икона за православне цркве широм Македоније, Србије и Грчке. У свом раду је систематски радио на новим иконостасима, а карактеристика његовог рада је да су иконе насликане на неутралној, углавном златној позадини, а самим тим је истицао духовност светаца.

Урадио је иконе у Саборној цркви у Врању.[2]

Види још

Референце

Спољашње везе