Дневник будућности

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дневник будућности
Mirai-nikki-manga-cover-one-mirai-nikki-14890985-400-547.jpg
Дневник будућности
Жанр акција, трилер, романса
Творац Сакае Есуно
Студио Asread
Трајање 23 минута
Веб-сајт www.future-diary.tv
IMDb веза

Дневник будућности (на јапанском: 未来日記 Mirai Nikki) је јапанска манга коју је написао и илустровао Сакае Есуно. Серијализација манге је трајала од јануара 2006. до децембра 2010. У Јапану је издато дванаест танкобонова, а од октобра 2011. до априла 2012. снимала се и аниме серија.

Тема[уреди]

Јукитеру Амано је 14-годишњи стидљив дечак, усамљеник који свакодневно бележи нове догађаје на свом мобилном телефону. Његови једини пријатељи су Деус екс Махина, бог простора и времена и његова асистенткиња Муру Муру. Деус трансформише Јукитеруов мобилни у дневник будућности, који је у стању да предвиди будуће догађаје до 90 дана. Јукитеру схвата да су он и једанаест осталих особа део игре преживљавања коју одржава Деус: циљ је елиминисати водитеље других дневника. Победник ће наследити Деуса и моћи да спречи апокалипсу. Јукитеру такође схвата да га штити Јуно Гасај, привлачна девојка, али у исто време и психопата из његовог одељења која га прогања након обећања да ће годину дана раније гледати у звезде.

Два играча наилазе на терористу Минену Урју, која хоће да уништи све религије након што је још као мала изгубила оба родитеља у рату; и на Кејга Курусуа, полицијског официра који жели игру да приведе крају. Касније је Курусу издао Јукитеруа и Јуно када је сазнао да му је непокретни син терминално болестан. Убија водиоца дневника, Карјуда Цукишиму, и оптужује Јукитеруа и Јуно. Минена се обраћа детективу, Масумију Нишиђими, излажући Курусуов злочин. Осрамоћен, елиминисао је самог себе.

Џон Бахус, градоначелник и творац дневника будућности, покушава да манипулише Јукитеруовим оцем, који се зове Куроу (који је под дуговима), да украде дневник свог сина. Куроуов покушај неуспешно пролази, притом је нехотице убио своју бившу жену, Реу, а Бахусови људи су га затим убили. Јукитеру обећава да ће победити како би своје родитеље вратио у живот. Он и Јуно се фокусирају на водиоце дневника који су остали: Минену, Бахуса и Камадо Уешиту, која је власница сиротишта. У међувремену, Јукитеруов лукав пријатељ, Ару Акисе, заједно са Нишиђимом истражује откриће три леша у Јуниној кући, од којих су два њени родитељи, а трећи идентификован као Јуно Гасај, због чега се њен идентитет доводи у питање.

Камадоин дневник, који другима може да даје резервне, повезан је са суперкомпјутером, због чега сви у граду добијају дневник будућности, што је део Бахусовог плана да се човечанство модернизује. Јукитеру, Јуно, Нишиђима, Минена и Јукитеруови пријатељи упадају и Бахусов штаб. Он се сакрива у банкарски сеф чији су власници Јунини родитељи; њени отисци прстију једини су начин да се сеф провали. Минена се жртвује при неуспешном покушају да уништи сеф, само како би Ару сведочио Јуниној провали сефа и Бахусовом убиству. Тражећи одговоре, Ару се среће са Деусом, који му открива да је дечак вештачко људско биће створено за успостављање равнотеже при игри, али и открива да је настала завера против Јуно.

Јукитеру убија своје пријатеље и Јуно Камадо. Ару се бори са Јуно, притом уништавајући њен дневник, само како би открио да она има резервни. Схватајући истину, Ару Јукитеруу показује текст пре него што га је Јуно обезглавила. Како се апокалипса ближила, Јукитеру и Јуно су усавршавали своју везу. Међутим, он излаже Аруов предлог како је Јуно из алтернативне временске ленте, на шта је она одмах насрнула на њега. Муру Муру, права глава иза тока игре, прихвата Аруову теорију. У другој временској ленти, Јукитеру је умро и Јуно је победила, али и открила да чак ни моћ богова није у стању да врати мртвог у живот. Од туге се вратила у време, стварајући другу временску ленту, убивши и заменивши другу себе.

Јуно и Муру Муру се опет враћају у време, стварајући трећи свет, којим харају Јукитеру и Минена, који одржава Деус. Оба се боре да заштите или убију Јуноине родитеље трећег света. Јуно, неспособна да убије Јукитеруа, заробљава га у сну где она не постоји и напада алтернативну себе. Јукитеру се присети Јуно и Муру Муру другог света му помаже да побегне и заустави Јуно. Без обзира на то што је Јукитеру замолио Јуно да га убије како би живела, уместо тога она елиминише саму себе и умире у његовим рукама. Јукитеру постаје следећи бог и Муру Муру га одвлачи у други свет.

Десет хиљада година касније, жалостан Јукитеру ништа није учинио својим моћима. Међутим, Јуно трећег света разбија међудимензионалне зидове, која поседује уљудност меморија првог света искупљене Муру Муру. Јукитеру и Јуно се уједињују као богови другог света и вечни љубавници.

Учесници игре преживљавања[уреди]

Ово су сви учесници игре преживљавања. Сваки учесник има свој број и ословљени су тим бројем док се не сазна њихово име.

 1. Јукитеру Амано - мушки протагониста, корисник "насумичног дневника". Његов разлог да постане бог простора и времена касније је био да врати своје родитеље у живот.
 2. Јуно Гасај - женски протагониста, корисник "Јукитеру-дневника" или "дневника будуће љубави". Њен разлог да постане богиња времена и простора је непознат, али вероватно има везе са Јукитеруом.
 3. Такао Хијама - Јукитеруов професор, у исто време и серијски убица у граду Сакурами. Корисник "дневника убиства". Није познато зашто он хоће да постане бог времена и простора.
 4. Кејго Курусу - полицијски официр и корисник "дневника истраге". Хтео је да постане бог времена и простора да би спасио свог сина.
 5. Рејсуке Хоџу - петогодишњак и корисник "дневника хипер-визије". Хтео је да постане "супер-елита", вероватно његова перспектива бога времена и простора или боље особе од његових родитеља.
 6. Цубаки Касугано - корисник "дневника посматрања" и свештеница храма Омеката. Хтела је да постане богиња како би уништила свет и тако побегла из свог страховитог живота.
 7. Марко Икусаба и Ај Миками (седмица је једини број који се састојао од два играча) - пар љубавника који су власници "дневника размене". Разлог да постану богови је да заједно проводе вечност.
 8. Камадо Уешита - власница сиротишта у Сакурамију, има "блог дневник". Није изгледало да хоће да победи, али би затражила од победника да свет учини бољим местом за децу.
 9. Минена Урју - терориста чије су мете религиозна места и структуре. Корисник "дневника бекства" и, ако би победила, желела би да уништи Бога и његову саму дефиницију, иако би она тако уништила саму себе.
 10. Карјудо Цукишима - корисник "псећег дневника" и власник азила у Сакурамију. Желео је да постане бог времена и простора како би могао да се врати у време да се искупи за лоше старање о својој ћерки.
 11. Џон Бахус - градоначелник Сакурамија и корисник "дневника осматрача". Хтео је да помогне човечанству да се модернизује.
 12. Јомоцу Хирасака - слепи човек који хоће да шири правду. Власник је "дневника правде", а не зна се зашто је хтео да постане бог простора и времена.

Референце[уреди]

 1. http://futurediary.wikia.com/wiki/Initialization Summary, пасус 9