Друга македонска ударна бригада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Друга македонска бригада
Formiranje Druge makedonske udarne brigade.jpg
Формирање Друге македонске бригаде 20. децембра 1943.
Постојање20. децембар 1943јун 1945.
Место оснивања:
Фуштани, планина Кожуф
ФормацијаБатаљон „Страшо Пинџур
Други батаљон 3. оперативне зоне НОВ и ПОМ
Батаљон „Мирче Ацев
Јачина480 бораца[тражи се извор]
ДеоНародноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
ОдликовањаОрден заслуга за народ
Орден братства и јединства
Команданти
КомандантДиме Туриманџовски
Политички комесарНаум Наумовски

Друга македонска (тиквешка) ударна бригада НОВЈ формирана је 20. децембра 1943. године у селу Фуштани на планини Кожуф. Приликом формирања у њен састав су ушли Партизански батаљон „Страшо Пинџур“, Други батаљон Треће оперативне зоне НОВ и ПОМ и Бугарски батаљонХристо Ботев“, укупно 480 бораца. Дана 23. децембра, Бугарски батаљон је изашао из састава бригаде, а у састав ушао батаљон „Мирче Ацев“. Први командант бригаде био је Диме Туриманџовски, а политички комесар Наум Наумовски.

Борбени пут бригаде[уреди]

Бригада је учествовала у борбама против окупатора у рејонима Тиквеша, Меглена, Ђевђелије, Мариова и Прилепа. Пошто је број бораца порастао на 1200 људи, из бригаде су издвојена два батаљона, који су средином августа 1944. године придружени Петој и Седмој македонској бригади.

Формирање Дргуе македонске ударне бригаде, 1943

Убрзо након тога, бригада је 25. августа ушла у састав 41. македонске дивизије НОВЈ и учествовала у операцијама за ослобођење Прилепа и Кичева од 15. до 18. новембра 1944. године. Средином децембра је ушла у састав 48. македонске дивизије. Дивизија је јануара 1945. ушла у састав Прве југословенске армије и затим учествовала у борбама на Сремском фронту, те за ослобођење Хрватске и Словеније. Бригада је расформирана у јуну 1945. године.

Литература[уреди]