Орден заслуга за народ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Орден заслуга за народ (словен. Red zaslug za ljudstvo; мкд. Орден заслуги за народ) је био одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у три реда.

Орден заслуга за народ првог, другог и трећег реда је установило Председништво Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије, 9. јуна 1945. године, заједно са Медаљом заслуга за народ. Одликовање се додељивало „за нарочите заслуге у изградњи социјализма и социјалистичких самоуправних односа, за организовање и учвршћивање општенародне одбране, сигурности и не зависности земље, као и за заслуге у области привреде, науке и културе“.

Аутор Ордена заслуга за народ и Медаље заслуга за народ јест сликар Ђорђе Андрејевић Кун.

Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

  • Орден заслуга за народ са златном звездом (раније Орден заслуга за народ I реда) - 11. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден заслуга за народ са сребрним зрацима (раније Орден заслуга за народ II реда) - 20. у важносном реду југословенских одликовања.
  • Орден заслуга за народ са сребрном звездом (раније Орден заслуга за народ III реда) - 30. у важносном реду југословенских одликовања.

Додела ордена и медаље започела је одмах по њихову установљењу. До 31. децембра 1985. године додељено је укупно 5,668 Ордена заслуга за народ са златном звездом (I реда), 39,534 Ордена заслуга за народ са сребрним зрацима (II реда), 282,864 Ордена заслуга за народ са сребрном звездом (III реда), те 430,666 Медаља заслуга за народ.

Изглед и траке одликовања[уреди]

Орден заслуга за народ са златном звездом Орден заслуга за народ са сребрним зрацима Орден заслуга за народ са сребрном звездом
Изглед одликовања
R30-yo0375-Orden-zasluga-za-narod-sa-srebrnom-zvijezdom.png
Траке одликовања
Order of merits for the people with golden star Rib.png
Order of merits for the people with silver rays RIB.gif
Order of merits for the people with silver star RIB.gif

Литература[уреди]