Орден братства и јединства

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Орден братства и јединства (словен. Red bratstva in enotnosti; мкд. Орден братство и единство) је био одликовање Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у два реда.

Орден братства и јединства установио је Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито 15. августа 1943. године Указом о одликовањима у Народноослободилачкој војсци Југославије. Касније, 9. јуна 1945. године, Председништво Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије је донело Закон о орденима и медаљама Демократске Федеративне Југославије према којем је Орден братства и јединства добио два реда. Одликовање се додјељивало за „личне заслуге у ширењу братства међу народима и народностима, у стварању и развијању политичког и моралног јединства народа“.

Законом о изменама и допунама Закона о одликовањима ФНРЈ од 1. марта 1961. извршена је измена назива ордена, па је од тада орден имао следеће редове:

Од 1. септембра 1944. до 31. децембра 1985. године додељено је 3,870 Ордена братства и јединства са златним венцем (I реда). Од 8. јуна 1945. до 31. децембра 1985. године додељено је 55,675 Ордена братства и јединства са сребрним венцем (II реда).

Изглед и траке одликовања[уреди]

Орден братства и јединства са златним венцем Орден братства и јединства са сребрним венцем
Изглед одликовања
Траке одликовања
Order of the brotherhood and unity with golden wreath Rib.png
Order of the brotherhood and unity with silver wreath RIB.gif


Види још[уреди]

Литература[уреди]