Ева Перон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ева Перон
Eva Perón vestida lujosamente.jpg
Ева Перон
Датум рођења 7. мај 1919.
Место рођења Лос Толдос
 Аргентина
Датум смрти 26. јул 1952.
Место смрти Буенос Ајрес
 Аргентина

Марија Ева Дуарте де Перон (шп. María Eva Duarte de Perón; Лос Толдос, 7. мај 1919Буенос Ајрес, 26. јул 1952), најчешће позната по деминутиву-надимку од миља Евита, је била прва дама Аргентине и друга жена председника Хуана Перона.

Биографија[уреди]

Рођена у селу Лос Тодос, била је пето дете у породици. У петнаестој години почела је путовати по Буенос Ајресу и суочила се с великим тешкоћама због недостатка образовања и веза. Ипак, касније је почела добијати улоге као глумица у радио-драмама и сапуницама. Тадашњег генерала Хуана Перона упознала је на добротворној свечаности одржаној поводом погинулих у земљотресу на северу земље. Венчали су се крајем октобра 1945. године. Убрзо након објаве брака, сви филмови и серије у којима је глумила Евита били су цензурирани и забрањени.

Активно је учествовала у синдикатима, основала је своју фондацију која је помогла сиромашнима изградивши на хиљаде домова и школа широм Аргентине. Осигурала је здравствену заштиту и за најбедније слојеве друштва и била је велики борац за права жена.

Иако се вежу и бројне контроверзе на рачун њеног живота, пре него што је постала прва дама Аргентине, остаће запамћена као једна од најпопуларнијих првих дама (али и најмоћнијих жена) у историји, с великом харизмом коју је имала међу радничком класом, женама и сиромашним слојевима.[1][2]

Референце[уреди]

  1. „Time Magazine. Interview: Cristina Fernandez de Kirchner of Argentina”. Time.com. 29. 9. 2007. Приступљено 27. 1. 2011. 
  2. A nation seeks salvation in Evita By Scotsman.com: "On 26 July 1952, a hushed Argentina heard Eva Perón, the 'spiritual leader of the nation', had died, aged 33."

Спољашње везе[уреди]