Портал:Аргентина

Из Википедије, слободне енциклопедије
уредиПортал Аргентина
Flag of Argentina.svg
Ово је портал који се бави темама везаним за јужноамеричку државу Аргентину.

Аргентина, званично Аргентинска Република (шп. República Argentina, Nación Argentina) је јужноамеричка држава, друга по величини на континенту после Бразила, и осма по величини на свету. Аргентина заузима површину од 2,766,890 km² и протеже се између планинског венца Анди на западу и Атлантског океана на истоку и југу.

Граничи се са Парагвајем и Боливијом на северу, Бразилом и Уругвајем на североистоку, и Чилеом на западу и југу. Аргентина полаже право на прекоокеанске територије Уједињеног Краљевства, Фолкландска Острва или Малвине (шп. Islas Malvinas) и острва Јужна Џорџија и Јужна Сендвичка острва. Аргентина такође сматра да јој припада 969,464 km² територије на Антарктику, под именом „Аргентина Антартика“.

Реч „Аргентина“ потиче из латинског језика, тачније од латинске речи argentum што значи сребро. Када су први шпански конкистадори открили реку Ла Плата, назвали су рукавац на који су наишли Слатко море (Mar Dulce).

Више о Аргентини...
уредиИзабрани чланак
Arroyo Goye Colonia Suiza.jpg

Патагонија је део Јужне Америке који се налази источно од Анда и јужно од река Неукен и Колорадо на (42°) јужно. Део који припада Чилеу обухвата јужни део области Лос Лагос, област Аусен и Магелан (изузев дела Анктарктика на који Чиле полаже право). Источно од Анда аргентински део Патагоније укључује провинције Неукен, Рио Негро, Чубут, Санта Круз, и Огњену земљу, као и јужни део провинције Буенос Ајрес.

Патагонија је већим својим делом пространа равница попут степе, која се постепено уздиже терасама виоким око 100 метара, а покривена је шљунком и готово без вегетације. У удубљењима равнице налазе се језера и језерца с сланкастом и свежом водом. Према Андима шљунак уступа место порфирној, гранитној и базалтној лави, животињски свет је богатији, а флора има карактеристике западне обале, а чине је углавном букве и четинари.

Даље...

уредиИзабрана слика
уредиКатегорије
Овде се налази списак категорија које су усковезани за Аргентину или садрже појединачне чланке о овој држави..
  уредиБиографија
  Pope Francis 2013.jpg

  Папа Фрања (рођен 17. децембра 1936) врховни је поглавар Католичке цркве, 266. бискуп Рима, шеф државе и суверен Ватикана. Његово световно име је Хорхе Марио Бергољо (Jorge Mario Bergoglio). С обзиром на то да су папа Фрања и његово презиме италијанског порекла, транскрипција је ипак Бергољо (италијански изговор [berˈgɔʎʎo]). Званично име које је узео у чест свеца Фрање Асишког, на латинском је Franciscus.

  Пре него што је изабран на конклави 2013, био је кардинал-свештеник као и надбискуп Буенос Ајреса.

  Папа Фрања је први језуита и први Латиноамериканац, као и први припадник неког црквеног реда од Гргура XVI (1831–1846) и први неевропљанин након Гргура III (731–741) на овом положају.

  Даље...

  уредиГрб
  Грб
  уредиЗанимљивости
  Да ли знате...
  уредиПотребно
  уредиУредници
  1. --Soundwaweserb (разговор) 15:56, 5. март 2014. (CET)
  уредиСродни пројекти
  Аргентина на Викивестима     Аргентина на Викимедијиној Остави
  Вести Слике и мултимедијални фајлови
  :n:sr:Аргентина
  Commons:Аргентина
  уредиОстали портали
  Портал