Елипсе

С Википедије, слободне енциклопедије
Елипсе
Elipse.jpg
Музички рад
Активни период1963—1968.
Место оснивањаЈугославија
Жанррок
Издавачка кућаПГП РТБ
Чланови
Садашњи члановиБојан Хрељац
Еди Декенг
Владимир Фурдуј
Зоран Симјановић
Дискографија
Сигнал евровизије
(1965)
Погледај кроз прозор
(1966)
За оне што на лицу носе боре
(1967)

Елипсе је група која је своју каријеру отпочела 1963. године по узору на групу The Shadows, као и многе групе из тог времена. Постала је веома популарна 60-их година, а њени наступи у Градском подруму у Београду су били рок догађаји.

Елипсе су, као предгрупа свирали на концертима The Searchers-а и The Hollies-а када су ове тада веома познате и популарне светске групе наступале у Југославији.

1965. године су снимили свој први сингл са Перицом Стојанчићем. На А-страни Перица Стојанчић је снимио две песме, а на Б-страни група Елипсе је извеле две инструменталне композиције.

1966. године су били победници Гитаријаде, а 1967. године су освојили сребрну медаљу на интернационалном фестивалу у Бугарској. У то време су свирали ритам и блуз. Када се групи придружио Еди Декенг (студент из Конга — екс Црни пантери) почели су да свирају соул.

Трећи сингл Елипсе издају 1967. године са певачем Едијем Декингом. Већину својих спотова за потребе Телевизије Београд, Елипсе су снимали у београдском Зоолошком врту, а свирали су и музику за филмове „Немирни“ Кокана Ракоњца, и „Буђење пацоваЖивојина Жике Павловића.

У јесен 1967. године Слободан Скакић оснива групу Нове елипсе. Поред њега групу су чинили: Радомир Дмитровић (гитара), Ненад Недић (бас-гитара) и Милан Кашанин (бубњеви).

У лето 1968. године Елипсе су престале да постоје.

Већина њихових снимака је објављено на CD-у „За пријатеље“.

Неки од снимака који су се чували на ТВ Београд су уништени приликом НАТО бомбардовања 1999. године.

Чланови групе[уреди | уреди извор]

  • Слободан Скакић вокал

Дискографија[уреди | уреди извор]

Синглови

  • 1965. — Елипсе и Перица Стојанчић, (Sentimental Baby, Ни збогом ниси рекла — Перица Стојанчић, Плажа, Сигнал Евровизије), ПГП РТБ
  • 1966. — Елипсе, (Погледај кроз прозор, Дечак Том, Маја, Реци да ме волиш), ПГП РТБ
  • 1967. — Елипсе, (Le telephone, За оне што на лицу носе боре), ПГП РТБ

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]