Жганци

С Википедије, слободне енциклопедије
Жганци
Ајдови жганци
Регије или државаСловенија, Хрватска
Део националне кухињесловеначка, хрватска
Главни састојцикукурузно брашно
Варијацијепалента
  Медији: Жганци

Жганци су јело у словеначкој и хрватској кухињи,[1] и такође познато и у северној Италији. То је традиционална „сиротињска храна“ вредних сељака, слична паленти, иако припремљена од ситнијих зрна.

Припрема[уреди | уреди извор]

Јело се прави од хељдиног (словен. Ajdovi žganci,[2] нем. Heidensterz), кукурузног, пшеничног брашна или као комбинација кромпира и пшеничног брашна и воде,[3] јестивог уља и соли, која се кува петнаестак минута на лаганој ватри. Грудва се затим измрви на тањир за сервирање. Мекши жганци се у Словенији зову штајерски. Жганци се могу послужити са млеком, медом, машћу и чварцима или течним јогуртом. Слана верзија се служи уз месо као део главног јела.

Жганци у Словенији[уреди | уреди извор]

Жганци су били типичан свакодневни оброк централног и алпског дела Словеније. Његову популарност и уобичајену употребу имплицира следећа духовитост из 19. века: „Жганци су пиједестал Крањске“. Овакав став имплицира његово пресудно значење за опстанак становништва. Свеже кувани жганци се могу послужити као доручак или ручак, или загрејани или препечени за вечеру или доручак следећег дана. Белсазар Хакет (1739–1815) помиње да су се жганци у Горњој Крањској служили уз кисели купус.[4][5] Најстарији начин припреме објашњава реч жганци. Реч жганци је изведена од словеначког глагола жгати што значи горети.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „BELI ŽGANCI - STARI JUGOSLOVENSKI RECEPT: Jelo koje je othranilo mnoge generacije, a danas je skroz zaboravljeno”. Stvar Ukusa (на језику: српски). Приступљено 2023-05-31. 
  2. ^ „(Ajdovi) žganci: tako jih boste končno znali skuhati”. Odprta kuhinja (на језику: словеначки). 2023-01-07. Приступљено 2023-05-31. 
  3. ^ „Žganci | Turistička organizacija Bača” (на језику: енглески). Приступљено 2023-05-31. 
  4. ^ ikovacic (2021-03-05). „Žganci s vrhnjem ili na moderniji način? Zanimljive ideje kako pripremiti ovo fantastično tradicionalno jelo”. Ordinacija.hr (на језику: хрватски). Приступљено 2023-05-31. 
  5. ^ а б Taste Slovenia. Bogataj Janez, 2007. Rokus Gifts. ISBN 978-961-6531-39-9

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Жганци на Викимедијиној остави