Живадин Јанковић Кум

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Живадин Јанковић - Кум)
Иди на навигацију Иди на претрагу
ЖИВАДИН ЈАНКОВИЋ
Živadin Janković Kum.jpg
Живадин Јанковић Кум
Датум рођења 1921.
Место рођења Ланиште, код Јагодине
Савезна Република Југославија Краљевина СХС
Датум смрти 19. јул 1942.(1942-07-19) (20/21 год.)
Место смрти Урије, код Бугојна
Хрватска НД Хрватска
Професија ученик
Члан СКОЈ од 1939.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
У току НОБ-а политички комесар
Левачке партизанске чете

Живадин Јанковић Кум (Ланиште, код Јагодине, 1921 — Урије, код Бугојна, 19. јул 1942), учесник Народноослободилачке борбе.

Биографија[уреди]

Рођен је 1921. године у Ланишту, код Јагодине.

Био је ученик јагодинске гимназије и један од организатора и оснивача организације Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) у Јагодини 1939. године. Као члан СКОЈ-а, Живадин Јанковић је у свом селу je основао један од најбројнијих пунктова КПЈ, фудбалски клуб као и дилетантску секцију, а радио је и на формирању партијских упоришта и са напредном омладином околних села.

У чланство КПЈ га је примио Радислав Никчевић.

Такође је у Ланишту обављао дужност секретара поред Михајла Васића и Животе Зарића, железничког службеника.

Након почетка Другог светског рата у Југославији учествује у оснивању Беличке партизанске чете 23. јуна 1941. године, и са њом учествује у низу акција против немачких окупационих снага, претежно у диверзијама на прузи Београд-Ниш.

Када је 7. августа 1941. године формирана Левачка партизанска чета, Живадин је одређен за њеног политичког комесара.

Од важнијих акција у којима је учествовао са Беличком и Левачком четом издвајају се:

  • Рушење пруге између Багрдана и Ланишта 20. јула 1941. године, међутим без последица јер је железнички службеник на време приметио квар и зауставио воз који је наилазио.
  • Напад на железничку станицу Арачићево (Ланиште) у ноћи 7/8. августа 1941.
  • Напад на Немце код Криве Ћуприје (на Липару код Багрдана) при чему је погинуло 8 Немаца, један немачки камион уништен, а један партизан је настрадао док је сам Живадин лакше рањен.
  • Учествовао у Левчу приликом напада на Рековац, у окршају код Превешта, а све време је учествовао и на политичким зборовима где је пропагирао циљеве партизанске борбе.

Након Прве непријатељске офанзиве, заједно са главнином партизанских снага се повукао у Санџак, где је марта 1942. године ступио у тада формирану Другу пролетерску бригаду, у њен Трећи шумадијску батаљон.

Погинуо је 19. јула 1942. године у борби са усташама у селу Урије, код Бугојна. У овој борби погинуло је 14 партизана, међу којима су били и Рада Миљковић, народни херој и Бошко Ђуричић.

Спољашње везе[уреди]