Воз

Из Википедије, слободне енциклопедије
Воз

Воз је композиција повезаних шинских вагона које вуче или гура једна или више локомотива, такође мора бити прописно закачен и обележен. Реч је настала од глагола возити, а пре појаве данашње железнице је коришћена за поворку од неколико кола која су повезана, а вуку их волови. Увођењем железнице у Србију, већина нових појмова је преведена употребом постојећих српских речи, тако што им је значење проширено на нови појам, осим вагона и локомотиве.

Подела према начину погона[уреди]

V43, мађарска електрична локомотива која се често користи за путнички саобраћај.

Први возови су били вучени конопцима, користили су силу гравитације или су их вукли коњи, али су их почетком 19. века замениле парне локомотиве. Од 1920их њих су почеле да замењују дизел и електричне локомотиве, које су захтевале мање напора за управљање и биле су чистије, али и сложеније и скупље.

Електрична вуча пружа нижу цену по пређеном километру, али има више почетне трошкове, који се могу оправдати само на линијама са великом густином саобраћаја. Пошто је изградња електричног система потребног за рад електричне локомотиве виша по пређеном километру, електрична вуча је мање пожељна на дужим линијама, осим на системима којима се путује великим брзинама.

Види још[уреди]


 
Брзи возови
Shinkasen.png ТЖВICEТалисЕвростарПендолиноАВЕШинкасенТрансрапидМАГЛЕВТХСРИкс 2000ЕТР 500 Брзи возови
Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Воз