Икарбус

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Икарбус
а.д.
Делатностаутомобилска индустрија
Основано1923.
СедиштеБеоград, Краљевина СХС
(данас Србија)
Производиаутобуси
Број запослених
720
Веб-сајтwww.ikarbus.rs

Икарбус је фабрика аутобуса и специјалних возила, највећи је произвођач аутобуса у југоисточној Европи. Првобитни назив фабрике је био „Икарус“, међутим због сличности и проблема са мађарском фабриком која је то име заштитила, назив фабрике од 1992. је промењен у „Икарбус“.

Историја[уреди | уреди извор]

Икарус S-49
Испорука Икарбуса.

Икарбус је основан 20. новембра 1923. у Новом Саду као Икарус прва фабрика аеро и хидроплана на Балкану. Темеље јој је ударио Димитрије Коњовић, пилот, поморски официр и чувени српски индустријалац. Први авион у Икарусу је произведен већ марта 1924. Био је то школски ваздухоплов типа „брандебург“. Фабрика је 1932. пресељена у Београд. Фабрика је током Другог светског рата прилично разрушена савезничким бомбардовањем 1944. После ослобођења Југославије и национализације фабрике 1946. године настављена је производња. У периоду од 1951. до 1962. године војни програм фабрике Икарус је потпуно замењен цивилним програмом. Пресељењем производње авиона у нову фабрику авиона СОКО Икарус прелази на производњу каросерија за аутобусе и доставна возила. Седамдесетих година у погонима нове фабрике поред аутопута Београд–Загреб почиње производња аутобуса и тада мења име у Икарбус.

Производни погони Икарбуса капацитета 750 возила годишње, смештени су у Земуну, у близини Аеродрома „Никола Тесла“. Фабрика запошљава 750 радника свих профила. Икарбусу је последњих година додељен велики број значајних признања на престижним међународним сајмовима (Београд, Москва, Верона) а званично је најбољи корпоративни бренд у области аутомобилске индустрије у Србији.

Прошле године, Икарбус је започео серијску производњу најсавременијих минибусева за европско тржиште на основу документације добијене од италијанске компаније „Бредаменаринибус“ са којом је склопљен дугогодишњи уговор о стратешком партнерству. Такође, стартовала је производња најмодернијих амбулантних возила по лиценци француске фирме „ТИБ(TIB)“.

Међуградски аутобус IK-312 и нископодни зглобни аутобус IK-218 су најновији модели произведени у Икарбусу. Настали су у тесној сарадњи са партнерском компанијом „Бредаменаринибус“ из Италије. Премијерно су приказани на Међународном сајму аутобуса у Верони крајем новембра 2007.

Производи[уреди | уреди извор]

Актуелни производни програм[уреди | уреди извор]

Градски аутобуси

Минибус

Међуградски аутобуси

Туристички аутобуси

Амбуланта

  • Тип А
  • Тип Б
  • Тип Ц

Некадашњи производни програм[уреди | уреди извор]

Стари Икарус ИК-4 у Румунији.
Зглобни Икарус ИК-160 у Скопљу.
Икарус ИК-111 у Руми.

Модели произвођени пре преименовања предузећа:

Модели произвођени после преименовања предузећа 1993:

Градски аутобуси

Међуградски аутобуси

Туристички аутобуси

Спољашње везе[уреди | уреди извор]