Индијски национални конгрес

С Википедије, слободне енциклопедије
Индијски национални конгрес
Bhāratīya Rāṣṭrīya Kāṅgrēs
СкраћеницаINC
ПредседникМалликарјун Кхарге
Парламентарни лидерСоња Ганди
Основана28. децембар 1885. год.; пре 138 година (1885-12-28)
СедиштеЊу Делхи
 Индија
Млади огранакИндијски конгрес омладине
Број чланова 20 милиона
Идеологијапопулизам, социјалдемократија, индијски национализам, демократски социјализам, гандијски социјализам, прогресивизам, Секуларизам
Политичка позицијалеви центар[1]
Међународно чланствоАлијанса демократа и Прогресистичка алијанса
Боје  плава
Дом народа
44 / 545
Веће држава
68 / 245
Застава странке
Веб-сајт
www.inc.in/,%20www.elections.in/political-leaders/sonia-gandhi.html

Индијски национални конгрес, познат и под именом Конгресна странка (енгл. Indian National Congress, INC), је највећа и најјача политичка странка у Индији. Странка је левог центра, која има усвојене идеологије социјалдемократија, популизам и социјални либерализам.

Основана је године 1885. да би у 20. веку била предводник у борби Индије за независност од Британског царства. Након што је Индија 1947. године добила независност, ИНК је постао владајућа странка нове државе и остао на власти све до године 1977. када ју је сменила опозициона Џаната странка. У том периоду, ИНК је углавном био лево оријентисан и проводио социјалистичке реформе, те настојао да уведе секуларизам.

ИНК се на власт вратио 1980. године да би га Џаната поновно сменила с власти године 1989. године. ИНК се, користећи харизму Соње Ганди, вратио на власт изненађујућом победом на изборима године 2004. и владао уз помоћ других лево оријентисаних странака до 2014. када поновно прелази у опозицију.

ИНК је током своје дугогодишње владавине често био оптуживан за институционалну корупцију, због чега га често упоређују с мексичком Институационалном револуционарном партијом.

Извори[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]