Пређи на садржај

Индокинески тигар

С Википедије, слободне енциклопедије

Индокинески тигар
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Подред: Feliformia
Породица: Felidae
Род: Panthera
Врста:
Подврста:
P. t. corbetti
Триномијално име
Panthera tigris corbetti
Mazák, 1968
Део ареала индокинеског тигра (без дела у Бурми)

Индокинески тигар или Корбетов тигар (Panthera tigris corbetti) је подврста тигра која живи у Камбоџи, Мјанмару, Кини, Лаосу, Малезији, Тајланду и Вијетнаму. Име Корбетов тигар је добио по ловцу и природњаку Џиму Корбету.

Физичке карактеристике[уреди | уреди извор]

Мужјаци су дуги од 2,55 m до 2,85 m, тешки су од 150 kg до 195 kg и максимална дужина лобање им је од 319 mm до 365 mm. Просечна дужина мужјака индокинеском тигра је око 2,74 m, а просечна тежина око 180 kg.

Женке су дуге од 2,30 m до 2,55 m, тешке су од 100 kg до 130 kg и имају максималну дужину лобање од 275 mm до 311 mm. просечна женка је дуга око 2,44 m и тежи око 115 kg.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Индокинески тигрови лове дивље свиње, антилопе, јелене, рептиле, мајмуне, бебе слонова и дивља говеда. Понекад умеју да убију леопарде, медведе и друге тигрове.

Популација[уреди | уреди извор]

Бројност популација индокинеског тигра је процењена на између 1227 и 1785 јединки, али је вероватније да је њихов број ближи доњој цифри. Највећи број индокинеских тигрова живи у Малезији где се криволов стриктно контролише, али где постоји ризик за популацију због смањења животног простора. У Вијетнаму скоро три четвртине убијених тигрова се прода кинеским апотекама. Тигрови су често виђени као извор профита за сиромашно становништво.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]