Карирани ливадар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Карирани ливадар
Heteropterus morpheus1.jpg
Heteropterus morpheus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Heteropterus

Duméril, 1806
Врста:
H. morpheus
Биномијално име
Heteropterus morpheus
(Pallas, 1771)[1]
Синоними
  • Papilio morpheus Pallas, 1771
  • Papilio steropes Denis & Schiffermüller, 1775
  • Papilio speculum Rottemburg, 1775
  • Papilio aracinthus Fabricius, 1777

Карирани ливадар[2] (лат. Heteropterus morpheus) врста је дневног лептира из породице скелара (лат. Hesperiidae). Једини је представник рода Heteropterus.

Распрострањеност и станиште[уреди]

Распрострањеност[уреди]

Врста се може наћи у изолованим европским популацијама, па све до централне Азије и Кореје. У Европи, врста насељава следеће државе: Шведска, Финска, Естонија, Литванија, Летонија, Белорусија, Украјина, Пољска, Румунија, Бугарска, Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Мађарска, Словачка, Чешка, Аустрија, Италија, Швајцарска, Немачка, Данска, Холандија, Белгија, Француска, те европски део Турске.

Станиште[уреди]

Врста као станиште бира искључиво влажне и/или плавне ливаде, најчешће на мањој надморској висини, мада се неретко пење и до 1.300мнв. Таква станишта се најчешће налазе поред чистих потока, плавних река или језера. Још један од захтева ове врсте је присуство биљака из родова Eriophorum, Calamagrostis, Poa, Brachypodium и Molinia, којима се храни гусеница овог лептира. Најпознатија станишта ове врсте у Србији су она са Фрушке горе и Таре.

Исхрана гусенице[уреди]

Као што је већ наведено, гусеница овог лептира се развија на биљкама из фамилије правих трава (Poaceae), и то на родовима: Eriophorum, Calamagrostis, Poa, Brachypodium и Molinia.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]