Карирани ливадар

С Википедије, слободне енциклопедије

Карирани ливадар
Heteropterus morpheus
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Heteropterus

Duméril, 1806
Врста:
H. morpheus
Биномно име
Heteropterus morpheus
(Pallas, 1771)[1]
Синоними
  • Papilio morpheus Pallas, 1771
  • Papilio steropes Denis & Schiffermüller, 1775
  • Papilio speculum Rottemburg, 1775
  • Papilio aracinthus Fabricius, 1777

Карирани ливадар[2] (лат. Heteropterus morpheus) врста је дневног лептира из породице скелара (лат. Hesperiidae). Једини је представник рода Heteropterus.

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Врста се може наћи у изолованим европским популацијама, па све до централне Азије и Кореје. У Европи, врста насељава следеће државе: Шведска, Финска, Естонија, Литванија, Летонија, Белорусија, Украјина, Пољска, Румунија, Бугарска, Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија, Мађарска, Словачка, Чешка, Аустрија, Италија, Швајцарска, Немачка, Данска, Холандија, Белгија, Француска, те европски део Турске.

Станиште[уреди | уреди извор]

Врста као станиште бира искључиво влажне и/или плавне ливаде, најчешће на мањој надморској висини, мада се неретко пење и до 1.300мнв. Таква станишта се најчешће налазе поред чистих потока, плавних река или језера. Још један од захтева ове врсте је присуство биљака из родова Eriophorum, Calamagrostis, Poa, Brachypodium и Molinia, којима се храни гусеница овог лептира. Најпознатија станишта ове врсте у Србији су она са Фрушке горе и Таре.

Исхрана гусенице[уреди | уреди извор]

Као што је већ наведено, гусеница овог лептира се развија на биљкама из фамилије правих трава (Poaceae), и то на родовима: Eriophorum, Calamagrostis, Poa, Brachypodium и Molinia.

Женке полажу јаја на влати траве, а из њих еклодирају гусенице које се хране и презимљавају након другог пресвлачења. Зреле су у јуну. Изутетно су спљоштене и одмарају приљубљене уз влат траве. Интегумент је зелено боје, медиодорзално и субдорзално прошаран светлијим линијама. Главена капсула је бледо жуте боје, по рубовима изражено маркирана тамно смеђе, што је карактерстично за ову врсту скелара.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Heteropterus at funet.fi
  2. ^ „Биолошка разноврсност Србије”. bioras.petnica.rs. Архивирано из оригинала 08. 01. 2018. г. Приступљено 07. 01. 2018. 
  3. ^ Matysiak, Anna; Kotowski, Wiktor; Dziekańska, Izabela; Sielezniew, Marcin; Matysiak, Anna; Dziekańska, Izabela; Sielezniew, Marcin (2009-01-01). Grasslands of the Kampinos National Park, Poland (на језику: енглески). KNNV Publishing. ISBN 978-90-04-27810-3. doi:10.1163/9789004278103_012. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]