Кент Ховинд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Кент Ховинд
Kent Hovind mug shot.jpg
Датум рођења (1953-01-15)15. јануар 1953.(65 год.)
Место рођења Колорадо
 САД
Веб-сајт www.2peter3.com

Кент И. Ховинд (енгл. Kent E. Hovind; 15. јануар 1953) је амерички креациониста и теоретичар завере. Ховинд заступа креационистичку науку и циљ му је да убеди саговорнике да одбаце теорије еволуције, геофизике и космологије у корист стварања света по Библији. Ховиндови ставови су противречни научним доказима, а неке његове идеје су критиковале организације које заступају идеје о младој Земљи као што је Answers in Genesis.

Ховинд је основао свештеничку службу Creation Science Evangelism ministry 1989. године. Добио је докторат на тему хришћанског образовања дописним путем на неакредитованом Патриотском универзитету 1991. Од тада је често држао предавања о младој Земљи у приватним школама и црквама и у радијским и телевизијским емисијама. Ховинд је такође и власник тематског парка Dinosaur Adventure Land, чији је циљ да прикаже суживот људи и диносаруса од пре неколико хиљада година.

Од јануара 2007. Ховинд се налази на издржавању десетогодишње затворске казне пошто је осуђен за кршење 58 федералних прописа, од чеа су 12 порески прекршаји, једна тачка је ометање федералних агената и 45 тачака се тичу новчаних трансакција. Казну тренутно издржава у месту Флоренс у Колораду.


Креационизам[уреди]

Ховиндова теорија[уреди]

Ховинд је уобличио своју верзију идеје о младој Земљи у „Ховиндову теорију“ која потиче из различитих креационистичких извора.[1][2] Ховиндова теорија је представљана на Ховиндом предавањима и у његовој књизи „Демаскирање лажне религије еволуције“.[2] Ховинд је објаснио библијску причу о Нојеу на следећи начин: Нојева породица и по два припадника сваке „врсте“ животиње (укључујући и младе диносаурусе) су се укрцали на Нојеву барку пре него што се ледени метеор распао на путу ка Земљи. Неки од делова метеора су постали прстенови су изазвали кратере на Месецу и на неким планетама. Преостали ледени фрагменти су пали на Северни и Јужни пол Земље привучени силом Земљиног магнетског поља.

Ховинд објашњава да фосили потичи од милијарди организама које су настрадали у потопу, закопаних и фосилизованих.[3] „Суперхладни снег“ који је пао близу полова је закопао мамуте у стојећем положају.[2] Лед на Северном и Јужном полу је поломио земљину кору ослободивши гејзире из дубине, који су изазвали неке ефекте типично за ледено доба. Ово је изазвало да Земља подрхтава и пад облак од водене паре који ју је окруживао.

Током првих пар месеци потопа, мртве животиње и биљке су затрпане и постале су нафта и угаљ. У задњих пар месеци су се десиле геолошке нестабилности, када је дошло до раздвајања тектонских плоча. У овом периоду је дошло до стварања оеканских басена и планинских венаца, и због протока велике величине воде је дошло до великих ерозија, нпр да је Велики кањон Колорада настао за пар недеља.[4] После неколико стотина година, ледени покривач се полако повлачио до своје садашње величине и ниво окена је пораста, стварајући континенталне плоче. Дубљи океани су апсорбовали већину угљен-диоксида у Земљиној атмосфери и тако омогућили да велике количине радијације допру до земљине површине. Коначно, људски животни век се знатно смањио у време Фалека.

Критичари Ховиндове теорије истичу да се Ховиндова теорија „обраћа онима који су несвесни да су његови „докази“ без основа“.[5] Даље, изводљивост Ховиндове теорије су критиковали и научници и други креационисти који подржавају идеју о младој Земљи.[6][7][8]

Ховиндове идеје су се објављивали у Чиковим трактатима, стрипу који има циљ за преобрћање људи у фундаменталистичко хришћанство.[9]

Ховиндов изазов[уреди]

Да би оспорио Дарвинову теорију еволуције, Ховинд је изјавио:

Одговор на изазов[уреди]

Критичари сматрају овај изазов као подметачину због услова које је Ховинд поставио. „Теорија еволуције“ као што ју је дефинисао Ховинд не обухвата само процес еволуције, већ и абиогенезу, астрофизику и космологију.[11] Такође, за разлику од Ховинда, научници у области еволуционе биологије не праве разлику између микроеволуције и макроеволуције, већ сматрају да се еволуција одвија као микроеволуција, а да је макроеволуција кумулативно деловање микроеволуције.[12]

Критичари тврде да је овај изазов смишљен само због публицитета и тако да је немогуће победити јер захтева од изазивача да оповргне све могуће теорије о пореклу врста, без обзира на то колико су смешне.

Порески прекршаји[уреди]

Од јануара 2007. Ховинд се налази на издржавању десетогодишње затворске казне пошто је осуђен за кршење 58 федералних прописа, од чеа су 12 порески прекршаји, једна тачка је ометање федералних агената и 45 тачака се тичу новчаних трансакција. Казну тренутно издржава у месту Флоренс у Колораду.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ Kent Hovind "Part 6, The Hovind Theory" (Creation Science Evangelism, 2002)(Video)
 2. 2,0 2,1 2,2 „Unmasking the False Religion of Evolution, Chapter 5: The Hovind Theory”. Creation Science Evangelism. 1999. Архивирано из оригинала на датум 17. 11. 1999.  Текст „ accessdate 2000-09-04 ” игнорисан (помоћ)
 3. ^ „Fossils Do not Prove Evolution”. DrDino.com (archived). 2006. Архивирано из оригинала на датум 25. 6. 2006. Приступљено 18. 8. 2009. 
 4. ^ Hovind, Kent (2002). „Hovind Attacks Evolution Theory”. www.kent-hovind.com (archived). Архивирано из оригинала на датум 11. 1. 2011. Приступљено 15. 8. 2009. 
 5. ^ Bartelt, Karen E. (2—3. 8. 2000). „Dr. Dino's "Fractured Fairy Tales of Science". No Answers in Genesis. Приступљено 24. 10. 2007. 
 6. ^ Matson, Dave (10. 12. 2002). „How Good Are Those Young-Earth Arguments: A Look at Hovind's arguments”. talk.origins. Приступљено 30. 9. 2007. 
 7. ^ Hovind, Kent (2002). „Kent Hovind: Quacky Quotes”. www.kent-hovind.com (archived). Архивирано из оригинала на датум 28. 2. 2005. Приступљено 15. 8. 2009. 
 8. ^ „Maintaining Creationist Integrity”. Creation Ministries International. 11. 10. 2002. Приступљено 24. 9. 2007.  Непознати параметар |coauthors= игнорисан [|author= се препоручује] (помоћ)
 9. ^ Chick Tracts, Big Daddy? and Author Claims Some Dinosaurs Live Today!, Приступљено 9. 4. 2013.
 10. ^ Ховинд понудио 250.000 долара за научни доказ еволуције, Приступљено 9. 4. 2013.
 11. ^ Pieret, John (18. 7. 2002). „Kent Hovind's $250,000 Offer”. Talk Origins Archive. Приступљено 18. 6. 2009. 
 12. ^ Cline, Austin. „Microevolution vs Macroevolution”. About.com. Приступљено 18. 6. 2009. 

Спољашње везе[уреди]