Кијевски патријархат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Украјинска православна црква
Кијевски патријархат
Ukrainian Orthodox Church emblem.png
St. Volodymyr's Cathedral in Kiev.jpg
Основни подаци
Оснивач Михаил Денисенко
Иван Масендич
Оснивање 1992.
Признање У процесу признавања аутокефалности инцијативом Васељенске патријаршије
Верски поглавар Михаил Денисенко
(„Филарет, свјатејши и блажени патријарх кијевски и све Руси-Украјине“) «Святійший і Блаженнійший Філарет, Архієпископ і Митрополит Києва – Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської Лавр Священноархімандрит».
Седиште Кијев
Резиденција поглавара Кијев
Јурисдикција  Украјина
Језик украјински, црквенословенски
Календар јулијански календар
[[1] Званични веб-сајт]
Број
Верника 16 милиона

Кијевски патријархат (укр. Київський патріархат) или Украјинска православна црква (укр. Українська православна церква)[a] вјерска је организација неканонског православља у Украјини.

Постоји још неканонска Украјинска аутокефална православна црква док је тренутно једина канонска Украјинска православна црква под јурисдикцијом Руске православне цркве. Украјинска православна црква Кијевског патријархата тренутно је у фази успоставе аутокефалности и додјеле томоса подредством Васељенске патријаршије, чему се отворено и оштро противи Руска православне црква која Украјину сматра својом канонском територијом.

Историјат[уреди]

Неканонска Украјинска православна црква је основана годину након распада Совјетског Савеза, јуна 1992. Никада није добила канонско признање ниједне помјесне цркве, а њен садашњи поглавар Михаил Денисенко („патријарх кијевски Филарет“) лишен је епископског чина исте године, а изопштен и анатемисан 1997. из Руске православне цркве.[1][2] Претходно, он је од 1966. до 1990. био егзарх Украјине, а затим од 1990. до 1992. имао је титулу митрополита кијевског и све Украјине.

Средином 1990. започета је подјела украјинског православља на канонско (Украјинска православна црква) и тзв. аутокефално (Украјинска аутокефална православна црква). Након распада Совјетског Савеза ново украјинско политичко руководство је покушало прекинути односе са Москвом у свим сферама, па и у црквеној. Након независности Украјине, први њен предсједник Леонид Кравчук залагао се да самоуправна Украјинска православна црква добије пуну црквену независност. И митрополит кијевски Филарет (Денисенко), дотадашњи противник аутокефалности, подржао је иницијативу о одвајању од Московске патријаршије и постао њен снажан заговорник. Од 1. до 3. новембра 1991. одржано је засједање Сабора Украјинске православне цркве у Кијевско-печерској лаври. Учесници Сабора су упутили молбу патријарху московском Алексију Другом и епископату Руске православне цркве како би Московски патријархат дао канонску аутокефалију Украјинској православној цркви, као и молбу о успостави „Кијевског патријархата“.

На засједању Архијерејског сабора Руске православне цркве одржаном од 31. марта до 5. априла 1991. одлучено је да питање аутокефалије треба рјешавати на Помјесном сабору. Митрополит кијевски Филарет се заклео да ће украјинском епископату понудити оставку на дужност предстојатеља Украјинске православне цркве након што је суочен са оптужбама да није успио да превазиђе раскол. Међутим, након повратка у Кијев одбио је да поступи по датој заклетви у чему је имао подршку државног руководства. Затим се украјински епископат окренуо против митрополита Филарета, а убрзо је затражена и његова оставка због кривоклетства. Свети синод Руске православне цркве је наредио митрополиту Филарету да до 15. маја сазове Архијерејски сабор УПЦ и понуди оставку, под пријетњом црквеног суда. Пошто наредбу није извршио, Свети синод је онда наредбу упутио најстаријем украјинском архијереју по хиротонији — митрополиту харковском и богодуховском Никодиму (Руснаку).

Одлуком Светог Синода Васељенске патријаршије са поглавара УПЦ-КП, Филарета Денисенка, скинута је анатема.Истом одлуком анатема је скинута и са поглавара Украјинске аутокефалне православне цркве, Макарија Малетича. Додјела томоса о аутокефалности Украјинске православне цркве Кијевског патријархата је у фази реализације,а у Украјину су упућени клирици УПЦ у Сједињеним Америчким Државама, Архиепископ Данило Зелински и епископ Иларион Рудник, како би процес у скорије вријеме био окончан и реализован у потпуности без учешћа РПЦ у било каквом виду дијалога.

Види још[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ Пуни назив јој је Украјинска православна црква Кијевског патријархата (укр. Українська православна церква Київського патріархату)

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]