Козја ћуприја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Козја ћуприја

Козја ћуприја је камени мост преко ријеке Миљацке неколико километара источно од старог центра града Сарајева саграђен у 16. вијеку.[1][2]

Мост је део цариградског друма - пута којим се, у доба Османлијске владавине, из Сарајева ишло ка источним дијеловима Царства, све до Цариграда. Козја ћуприја је један од четири стара моста на подручју града који су још увијек сачувани.[3]

Овај мост има један лук са два кружна отвора. Дуга је 42 m, а широка 4,75 m. Распон свода јој је 17,5 m. Зидана је од кречњака и седре.

Постоји народна легенда о настанку овог моста. Према њој сиромашни пастир чувајући козе примијетио да се оне неуобичајено дуго задржавају око неког грмља на ријеци. Када је и сам мало боље погледао испод тог грмља је пронашао ћуп пун златника. Тим новцем је себи платио школовање, а након доста година, пошто је постао угледан и богат поданик Царевине, одлучио је да сагради мост на Миљацки, и то на истом оном мјесту гдје су му козе указале на злато.

Ипак, данас се сматра да је овај мост настао приликом велике акције сређивања путне мреже, у доба Мехмед паше Соколовића (велики везир 1565-1579). У то доба настају још неки чувени мостови у Босни и Херцеговини - Арсланагића мост код Требиња, Стари мост у Мостару, и позната Ћуприја на Дрини у Вишеграду. Данас Козја ћуприја представља мјесто на које Сарајлије могу доћи да се опусте и да уживају у околној природи. До ње води пјешачки пут дуж Миљацке, чији је почетак на Дариви, у близини Вијећнице.

Референце[уреди]

  1. ^ „Kozija ćuprija, most koji priča dvije legende”. Nezavisne novine. Приступљено 28. 1. 2019. 
  2. ^ „Kozja ćuprija”. BiH turizam. Приступљено 28. 1. 2019. 
  3. ^ „Kozija ćuprija: Nekad mjesto carskog dočeka, danas zaboravljeni spomenik”. Hamdočamo. Приступљено 28. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди]