Мехмед-паша Соколовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мехмед-паша Соколовић
Mehmed Sokolović (ca 1505-1579) Glasoviti Hrvati 1886.png
Датум рођења cca. 1506.
Место рођења Соколовићи
Османско царство
Датум смрти 11. октобар 1579.(1579-10-11) (72/73 год.)
Место смрти Истанбул
Османско царство
Гроб Ејуп џамија
Отац Димитрије Ненадић
Супружник Султанија Есмахан
Потомство Ибрахим
Велики везир Османског царства
Период 15651579.
Претходник Семиз Али-паша
Наследник Шемси Ахмед-паша

Мехмед-паша Соколовић (отур. سوکلو محمد پاشا, тур. Sokollu Mehmed Paşa; Соколовићи, cca. 1506Истанбул, 11. октобар 1579) је један од најзначајнијих великих везира Османског царства, чији је мандат трајао за време владавине три султана: Сулејмана Величанственог, Селима II и Мурата III. Пореклом је херцеговачки Србин, који је као дечак насилно одведен у Истанбул (данак у крви), где је преобраћен у ислам и постао најпре јањичар, а касније узнапредовао до позиције великог везира.

Биографија[уреди]

Соколовић је пореклом Србин из Херцеговине. Рођен је као Бајица Ненадић у селу Соколовићи близу градића Рудо. Отац му се звао Димитрије, док име мајке није познато - помињу се имена Добрина, Анђелија или Марија.[1] Као дечак школовао се у манастиру Милешева.[2] У „Данку у крви" одведен у јањичаре када му је било око 15 година. Школован у Једренском сарају где остаје 13 година. Учествовао је у Мохачкој бици 1526. и опсади Беча 1529. Између 1533. и 1535. учествује у рату против Персије и опсади Багдада. 1545. године постаје заповедних Османске флоте а 1551. бива унапређен у румелијског беглербега. Исте године креће у поход на Хабзбуршку монархију а већ следеће осваја Темишвар. Под његовим утицајем 1557. издат је берат којим се дозвољава обнова Пећке патријаршије, и на патријаршијски престо постављен Макарије Соколовић, његов ближи сродник. Султан Сулејман I Величанствени га проглашава за Великог везира Порте 28. јуна 1565. Године 1566. са султаном креће у нови поход у Угарску. Опседају утврђени град Сигет међутим у ноћи између 5. и 6. септембра 1566, само дан пре освајања града, султан Сулејман I изненада умире. Плашећи се да ће његова смрт негативно утицати на морал војске Соколовић је прикрива све до 24. септембра када је у Београду проглашен наследник, Селим II. Нови султан се показао као прилично неспособан владар и дословно је све послове у царству препуштао Соколовићу, као великом везиру, тако да је овај имао практично неограничену моћ у царству. Селим II умире 12. децембра 1574. и на престол долази његов син Мурат III који се још мање интересовао за вођење државних послова али за разлику од оца није имао великог поверења у Соколовића чија моћ полако почиње да опада иако је остао на свом положају Великог везира. Увече у Цариграду 11. октобра 1579. Соколовића у атентату убија извесни суманути дервиш.

Мехмед паша Соколовић је сахрањен у Истанбулу, у турбету поред Ејуп џамије. Турбе је пројектовао архитекта Мимар Синан.

Наслеђе[уреди]

Мехмед-паша је подизао бројне задужбине и вакуфе широм Царства. По његовом наређењу 1571. године је изграђен мост преко Дрине у Вишеграду (описан у делу „На Дрини ћуприја", Ива Андрића овенчаном Нобеловом наградом). Подигао је још бар три моста у Босни и Херцеговини и један у Црној Гори (Арсланагића мост у Требињу, мост на ушћу Жепе у Дрину, Козју Ћуприју у Сарајеву и Везиров мост у Подгорици). У своме родном селу Соколовићима код Рудог изградио је џамију, а у селу Поблаће код Прибоја, према предању, подигао је и цркву која је више пута рушена и обнављана.[3][4] Црква је изграђена у сараценском стилу и у овом селу је сачувано предање да је сазидана на гробу његове мајке.[5] Такође, верује се да је Мехмед-паша Соколовић био ктитор многим саграђеним чесмама, од којих је најпознатија она у Београду, на Калемегдану.

Док је био на месту великог везира помогао је да један од адмирала турске флоте постане Пиали Мехмед-паша, који је такође српског порекла, рођен у околини Београда 1530. године.[6]

Занимљивости[уреди]

  • Мехмед пашу повезује заједничко порекло са Ненадићима и са породицама Радовић и Ђуровић које су планирале заједничко окупљање у Раванцима код Рудог.[7]
  • Душан Баранин, знаменити српски писац, написао је роман под називом Мехмед-паша Соколовић у ком је описао живот овог великог човека од његовог рођења до убиства.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Семиз Али-паша
Велики везир Османског царства
15651579.

Наследник:
Шемси Ахмед-паша