Еуген Савојски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Еуген Савојски
Prinz-Eugen-von-Savoyen1.jpg
Принц Еуген Савојски, рад Јакоба ван Шупена
Датум рођења (1663-10-18)18. октобар 1663.
Место рођења Париз
Француска
Датум смрти 21. април 1736.(1736-04-21) (72 год.)
Место смрти Беч
Хабзбуршка монархија
Битке/ратови Велики турски рат
Битка код Сенте
Рат Велике алијансе
Рат за шпанско наслеђе
Битка код Карпија
Битка код Кјерија
Битка код Блиндхајма
Битка код Торина
битка код Тулона
Битка код Уднара
Опсада Лила
Битка код Малплака
Битка код Денена
Османско-хабзбуршки сукоби
Битка код Петроварадина
Опсада Београда
Рат за пољско наслеђе

Еуген Савојски (нем. Eugen von Savoyen; Париз, 18. октобар 1663Беч, 21. април 1736) је био кнез, аустријски војсковођа и државник. Потомак је споредне линије савојске куће.

Биографија[уреди]

Остаци капије Карла VI, која се често, погрешно, назива капија принца Еугена

Студирао је математику и природне науке. Ступио је у аустријску војску након неуспелог покушаја да буде примљен у француску армију. Истакнувши се у рату против Турака код Беча, Пеште и Београда и против Француза у Пијемонту постао је генерал, а 1693. и фелдмаршал. Од 1703. до смрти био је председник Дворског ратног савета. Био је исто толико способан државник и политичар колико и војсковођа, па је имао велики утицај на вођење послова у Аустрији прве половине 18. века.

Његове победе над Турцима (предвођеним султаном) код Сенте 1697. (битка код Сенте), код Петроварадина 1716. и код Београда 1717. (опсада Београда), значиле су прекид турских освајања у Европи, а резултати тих победа, био је Карловачки 1699, односно Пожаревачки мир (1718), којим је Аустрија стекла велике делове Хрватске и Славоније, Банат, северну Србију, део Босне, Влашке, Угарске и Ердељ, значили су учвршћење Аустрије у Подунављу. Победе Еугена Савојског над Французима у Рату за шпанско наслеђе (1701—1709) значиле су истовремено јачање аустријских позиција у западној Европи, где је Француска била у првом плану политичких збивања.

Много је утицао на уређење Србије за време аустријске окупације 1718—1739[тражи се извор]. У Београдској тврђави се капија Карла VI често погрешно назива капија принца Евгенија или капија Еугена Савојског, а доскора су постојали и остаци његовог двора на Дорћолу у Београду.

Поткрај живота суделовао је с мање успеха и у Рату за пољско наслеђе. Неко време био је царски намесник у Италији и Фландрији. У свом дворцу Белведере (на италијанском „леп видик") у Бечу скупио је вредну збирку уметничких дела и велику библиотеку. Пореклом Италијан, по васпитању Француз, постао је једна од најистакнутијих особа у Аустрији, ратујући под девизом "Аустрија изнад свега".

Године 1697. цар Светог римског царства Леополд I, у складу с тадашњим обичајима, а за посебне заслуге у победи над Турцима код Сенте, подарио му имање у јужној Барањи. У склопу имања налазило се 13 села, којима је касније додано још 6 села, површине око 800 km². За седиште имања власник је изабрао село Биље, где је између 1707. и 1712. саградио дворац. Цело имање добило је име Беље по мађарском изговору имена тог села Bellye.

Занимљивости[уреди]

Кафана „Бели медвед“ у Земуну у којој је одсео принц Еуген Савојски за време опсаде Београда 1717. године

После смрти Еугена Савојског, који је био нежења и није имао директних наследника, почев од 1736. па до краја Првог светског рата, Беље је било наизменично у власништву аустријског двора и појединих припадника његовог племства.

7. СС добровољачка брдска дивизија састављена од немачког становништва са подручја где је некада ратовао добила је име по њему Принц Еуген.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]