Пређи на садржај

Конак кнеза Милоша у Сокобањи

С Википедије, слободне енциклопедије
Конак кнеза Милоша у Сокобањи
Милошев конак у Сокобањи
Опште информације
МестоСокобања
ОпштинаСокобања
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1834.
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.ni.rs

Конак кнеза Милоша или како га још зову Милошев конак, један је од централних објеката у Сокобањи. [1]Иако није сигурно да ли је баш на овом месту био оригинални Милошев конак, ово здање је 1988. уписано у регистар непокретних културних добара Србије.

Историја

[уреди | уреди извор]

Оригинални конак кнеза Милоша, настао је по налогу кнеза Милоша Обреновића, након ослобађања Сокобање од Турака 1834. године. [2]Тај објекат, уз Старо бањско купатило је порушен између два српско-турска рата, па је прекопута бањског купатила изграђена нова зграда за потребе администрације Кнежевине Србије. Објекат је током свог постојања много пута мењао намене. Користио се као административна зграда, школа, а данас је ту смештено неколико угоститељских објеката.

Архитектура

[уреди | уреди извор]

Милошев конак је правоугаоне основе, који се пружа у правцу Исток-Запад. Грађен је као слободностојећи објекат са свих страна. Састоји се од две етаже, подрума који се налази скоро у нивоу приземља и уздигнутог високог приземља, до којег се долази спољашњим степеницама преко прилазних тремова у средини зграде. Зграду одликује масивна градња са каменим подрумским зидовима и плитким сводовима од опеке у високом приземљу. На спољашњост зграде је видно утицала домаћа традиција народног градитељства.[3]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Историјски споменици”. www.soko-banja.org. Приступљено 03. 02. 2022. 
  2. ^ „Споменици културе на Општини Сокобања”. www.zzsknis.rs. Архивирано из оригинала 03. 02. 2022. г. Приступљено 03. 02. 2022. 
  3. ^ „Миошев конак”. sokobanja.rs. Приступљено 03. 02. 2022.