Запад

С Википедије, слободне енциклопедије
Стране света

Запад је једна од главних страна света. На картама запад се налази на левој страни, уколико то није другачије означено и означава се са 270° или 9 сати. Запад се такође користи као одредница за тзв. Западну цивилизацију под којом се најчешће сматрају западна Европа и северна Америка.[1]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Име је добило јер на тој страни хоризонта Сунце залази (пада, запада).

Навигација[уреди | уреди извор]

Да би се ишло на запад помоћу компаса за навигацију (на месту где је магнетни север у истом смеру као прави север) потребно је да поставите смер или азимут од 270°.

Запад је правац супротан од Земљине ротације око своје осе, и стога је општи правац према коме изгледа да Сунце непрестано напредује и на крају залази. То није тачно на планети Венери, која ротира у супротном смеру од Земље (ретроградна ротација). За посматрача на површини Венере, Сунце би излазило на западу и залазило на истоку[2] иако Венерини непрозирни облаци спречавају посматрање Сунца са површине планете.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Orijentacija”. PD dr Radivoj Simonović Sombor. Приступљено 18. 1. 2019. 
  2. ^ „Space Topics: Compare the Planets”. The Planetary Society. Архивирано из оригинала на датум 18. 2. 2006. Приступљено 12. 1. 2016. 
  3. ^ Serge Brunier (2002). Solar System Voyage. Превод: Dunlop, Storm. Cambridge University Press. стр. 40. ISBN 978-0-521-80724-1. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Речничка дефиниција за West на Викиречнику