Манастир Свете Тројице у Горњој Каменици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Свете Тројице у Горњој Каменици
Manastir Gornja Kamenica.jpg
Манастир Свете Тројице
Опште информације
МестоГорња Каменица
ОпштинаКњажевац
Држава Србија
Време настанка15. век.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
ВласникГрад Ниш
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеНиш
АдресаДобричка 2. 18000

Манастир Свете Тројице у Горњој Каменици, општина Књажевац, подигнут је 1457. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. [1]

Манастир посвећен Светој Тројици се налази на десној обали Трговишког Тимока, на двадесет километара југозападно од Књажевца. Као задужбинар манастира се спомиње деспот Лазар Бранковић, што је уклесано на натпису настао као позни препис уништеног фреско-натписа, као и година настајања.

Црква је, по архитектонском решењу, дуго сматрана да припада моравској градитељској школи, с обзиром да је њен облик сажетог триконхоса са куполом упућивао на то, али скромо рустично зидање и карактеристични склоп певница са куполном партијом, указују да је црква подигнута почетком 17. века. Фрагменти живописа сачувани су у куполи и олтарском простору као и на првобитној западној фасади цркве. Тек по живописању дозидана је припрата, засведена полукалотом која је на западној страни ослоњена на пар тромпи. Остаци фресака у припрати данас су сведени на зоне сокла и стојећих фигура и свакако припадају уметности средине 17. века.

Конзерваторским радовима на архитектури 1950, 1968. и 19701971. године уклоњен је познији егзонартекс, чиме је цркви враћен облик који је имала средином 17. века.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]