Манастир Свете Тројице у Горњој Каменици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Манастир Свете Тројице у Горњој Каменици
Manastir Gornja Kamenica.jpg
Манастир Свете Тројице
Опште информације
Место Горња Каменица
Општина Књажевац
Држава  Србија
Време настанка 15. век.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Власник Град Ниш
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Ниш
Адреса Добричка 2. 18000

Манастир Свете Тројице у Горњој Каменици, општина Књажевац, подигнут је 1457. године и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. [1]

Манастир посвећен Светој Тројици се налази на десној обали Трговишког Тимока, на двадесет километара југозападно од Књажевца. Као задужбинар манастира се спомиње деспот Лазар Бранковић, што је уклесано на натпису настао као позни препис уништеног фреско-натписа, као и година настајања.

Црква је, по архитектонском решењу, дуго сматрана да припада моравској градитељској школи, с обзиром да је њен облик сажетог триконхоса са куполом упућивао на то, али скромо рустично зидање и карактеристични склоп певница са куполном партијом, указују да је црква подигнута почетком 17. века. Фрагменти живописа сачувани су у куполи и олтарском простору као и на првобитној западној фасади цркве. Тек по живописању дозидана је припрата, засведена полукалотом која је на западној страни ослоњена на пар тромпи. Остаци фресака у припрати данас су сведени на зоне сокла и стојећих фигура и свакако припадају уметности средине 17. века.

Конзерваторским радовима на архитектури 1950, 1968. и 19701971. године уклоњен је познији егзонартекс, чиме је цркви враћен облик који је имала средином 17. века.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]