Константин Кавафи

С Википедије, слободне енциклопедије
Константин Кавафи
Constantine Cavafy, ca 1900.jpg
Фотографија из 1900.
Датум рођења(1863-04-29)29. април 1863.
Место рођењаАлександрија, Египат
Датум смрти29. април 1933.(1933-04-29) (70 год.)
Место смртиАлександрија, Египат

Константин Кавафи (грч. Κωνσταντίνος Π. Καβάφης; 29. април 186329. април 1933) је био грчки песник који је живео у Александрији и радио као новинар и државни службеник. Објавио је 154 песме; још десетине су остале недовршене или у облику скице. Своје најважније песме написао је после четрдесетог рођендана.

Биографија[уреди | уреди извор]

Кавафи је рођен 1863. у грчкој породици у Александрији, и крштен је у православној цркви. Отац му је био успешни трговац који се бавио увозом и извозом робе, а као младић је живео у Енглеској, захваљујући чему је имао британско држављанство. Након очеве смрти 1870, Кавафи је са породицом једно време живео у Ливерпулу у Енглеској. Због финансијских проблема који су били узроковани економским статусом државе, 1877. су се вратили у Александрију.

Када је 1882. Александрију захватио талас превирања, породица Кавафи је била приморана да се изнова, мада привремено, пресели, овога пута у Цариград. Управо те године у Александрији је, као најава англо-египатског рата, избила побуна против англо-француске управе у Египту. У бомбардовању Александрије које је убрзо уследило, породични стан Кавафијевих је изгорео.

Три године касније, 1885, Кавафи се вратио у Александрију, где ће остати до краја свог живота. Најпре је радио као новинар да би затим добио посао у египатском Министарству јавних послова које је било под британским патронатом (Египат је био под британским протекторатом све до 1926. године). На том радном месту се задржао тридесет година. Своје песме је објављивао у периоду од 1891. до 1904, и то само за блиске пријатеље. Већина похвала које је добијао стизала је од стране припадника грчке заједнице који су живели у Александрији. Тек 1903. књижевни кругови Грчке чули су за Кавафија захваљујући позитивној критици који је написао Грегориос Ксенопулос. Међутим, није привукао велику пажњу пошто му се стил писања значајно разликовао од стила важних грчких песника тог времена. Тек пуне две деценије касније, након грчког пораза у грчко-турском рату, нова генерација скоро нихилистичких песника попут Кариотакиса наћи ће инспирацију у Кавафијевој поезији.

Песма Термопили написана Кавафијевом руком.
Кавафијева песма Κρυμμένα ("Krimmena", Скривено) исписана на зиду зграде у Лајдену, у Холандији.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]