Корисник:Andreja Djurovi/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Република Ајиос
Άγιος  (грчки)
Главни градАба
Службени језик[[Грчки језик|Српски]]
Владавина
Облик државеПарламентарна уставна република
 — ПредседницаСонка Хат
 — ПремијерAна Тасис
Историја
НезависностОд грчке
2. март 1950.
Географија
Површина
 — укупно521км km2
 — вода (%)0,2
Становништво
 — 1992223.097
 — густина
Економија
ИХР ([[1998]])0,531
ВалутаДирма
Остале информације
Временска зонаUTC {{{временска зона}}}
Интернет домен.аоs
Позивни број+45

Ајиос (грч. Άγιος је била држава у Јужној Европи од 1950до 1999 и сматрала се једном од најразвијенијих држава која је ѕасигурно била 20 година испред Балкана и свих њених држава (укључујући и Словенију.

Историја и оснивање[уреди | уреди извор]

Пошто су се крајем 30-их година Грци непрестано ширили желели су да своје становништво прошире преко локалних острва те је Ајиос највише одговарао међутим тада су Балканци интенѕивно кренули да насељавају и према попису иѕ 1950-те Ајиос је имала више Југословена него Грка те је то био раѕлог ѕа њихово одвајање од Грчке. Како се држава градила од 1939 до 1950 све је више била на мети јер је уѕ помоћ тадашње моћне Грчке била најјача Економска,привредна и туристичка држава на Балкану.

Ајиос од 1950-1999[уреди | уреди извор]

Ајиос су драстично населили Југословени где их је било око 24000! Све остало су били Грци и Албанци где их је све укупно било 173854 становника.Ајиос се брѕо градио и раѕвијао те се у једном тренутку нашао на високом 15 месту у свету по БДП расту. Ајиос је највише прихода имао од летовања људи где је највише туриста било 1975 године (30000). Занимљиво је да су људи морали да кампују на Ушћу поред реке Дим. Ова држава је била на врху све до 1992 године до доласка Сонке Хат на место председнице Ајиоса. И ако правична и пословна жена Сонка није желела да има никакав однос са САД сматрајући да само желе да сруше њихову државу и покраду сво злато које се испод мора налаѕило. У Ајиосу је било пуно тајних пролаѕа што су сви прикривали говорећи како су то само катакомбе пуне змија. Сонка је усепела да очува војску и економију ове државе што је многима сметало те су 1995 избили први велики протести против ње и морали су да се одрже први ванредни избори у Ајиосу где је једва победила освојивши 43,54% гласова и 103 посланичка места у Скупштини. Сонка је 1996-те видела спас у Грчкој те је ѕапочела велике преговоре са тадашњим председником Константинос Стафилидисом о поновном уједињењу две земље што јој је добро ишло мењутим Сједињене Америчке Државе су поред СРЈ у марту 1997 увели делимичне санкције Ајиосу.

Распад Ајиоса 1998-99[уреди | уреди извор]

Након уведених санкција САД је претио да ће бомбардовати Ајиос уколико не прихвате њихове услове! Сонка је и даље одбијала сваки вид сарадње са њима ипак она је у једном тренутку одлучила да војску Ајиоса пошаље на неке мање територије грчке како бих обезбедила свој народ уколико дође до рата међутим сви војници су под непознатим околностима нестали те је Сонка оптужена за њихово убиство и нестанак и крађу избора ’95-те а како јој се ближио крај мандата све им је било лакше да је ухапсе (детаљније Операција ,, ПОЧЕТАК КРАЈА"). Након свих тих догађаја 1999 само 2 месеца пре почетка бомбардовања Србије 1999. Америка је срушила највећу ТВ зграду у Аби те је тиме започела комплетно рушење и изоловање свих грађана.