Пређи на садржај

Корисник:Djenka142/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Спарко С.п.А.
ТипС.п.А.
ИндустријаАутомобилска индустрија
Основана1977.; пре 47 година (1977)
СедиштеВолпијано, Торино, Италија
Производ(и)волани, седишта, кациге, тркачко одело, рукавице, ципеле, мајице
Вебсајтsparco-official.com

Спарко С.п.А. је италијанска компанија за ауто делове и додатну опрему са седиштем у Волпијану, близу Торина, која је специјализована за производњу делова као што су седишта, волани, појасеви; чак и тркачке одеће и кацига. Њихов веома познат производ су Алуминијумске фелне са брендом Спарко, које се производе по лиценци ОЗ Групе. Спарко је такође један од главних спонзора на многим врстама ауто трка укључујући релије и трке једноседа.

Компанија је основана још 1977. године и изузетно брзо је стекла своју репутацију због високог квалитета и иновација у свету ауто спорта и аутомобилске индустрије.

Спарко С.п.А. је један од водећих произвођача тркачке сигурносне опреме. Њихови производи су омиљени међу професионалцима и ентузијастима, а име Спарко је постало мерило за врхунске перформансе и поузданост. Компанија је присутна широм света, са дистрибутивном мрежом која покрива више од 70 земаља.

Историјат[уреди | уреди извор]

Компанију су основали двојица младих тркачких возача, Енрико Глориозо и Антонио Паризи, 1977. године у Италији, као одговор на растућу потребу за побољшаном безбедношћу у моторспорту.

Спарко волан у Тојота Супра А80[1]

Још од оснивања, ФИА је одлучила да ограничи своје безбедносне стандарде, како би смањила повреде током трка. Први производ који је донео славу Спарку, било је ватростално тркачко одело[2] које је могло да издржи 11 секунди у ватри, што је највећи рекорд издржљивости за ово време. Овај отпор, био је и више него довољан да испуни нове ФИА 8856-2000 захтеве. Штавише, то је била једина ефикасна алтернатива уместо памучних тркачких одела, која нису била отпорна на ватру и нису испуњавала нове захтеве. Сваке године Спарко је унапређивао своју технологију, тако да се отпорност на ватру њихових одела повећавала сваке године.

Спарко је такође посвећен еколошки одрживом развоју и за производњу већински користи еколошки прихватљиве материјале и процесе производње где год је то могуће. Компанија је усмерена на побољшање и прилагођавање својих производа како би испунила потребе и очекивања купаца широм света.

Конструкција за симулатор вожње[3]

Понуда компаније Спарко С.п.А.[уреди | уреди извор]

  • Седишта: Спарко производи широк спектар седишта за различите примене, укључујући тркачка седишта која се користе у професионалним ауто тркама, као и спортска седишта за класичну употребу. Њихова седишта су позната по ергономском дизајну и високим стандардима безбедности.
  • Волани: Спарко волани су дизајнирани да пруже максималну контролу и осећај за време вожње. Они су популарни међу професионалним возачима, али и међу ентузијастима због своје прецизности и квалитета израде.
  • Појасеви: Превенција тежих повреда и безбедност су од највеће важности у тркама, а Спарко појасеви су дизајнирани да обезбеде максималну сигурност и удобност возачима. Они су направљени од висококвалитетних материјала и тестирани су по највишим стандардима.
  • Тркачка одела, опрема и кациге: Спарко производи тркачка одела, пододела, рукавице, обућу и кациге који су од виталног значаја за безбедност и перформансе возача. Њихова опрема је направљена од најсавременијих материјала који пружају заштиту од ватре и високих температура, уз одржавање комфора возача. Издржљивост одела и отпорност на високе температуре и ватру су кључни део безбедоносних унапређења тркачких одела. Често се догоди да током трке, при великој брзини вожње дође до пожара такозване невидљиве ватре (етанолска ватра) која није видљива голим оком, али на возача може имати огромне последице уколико га његово тркачко одело не заштити.

Спарко С.п.А. и ОЗ Група[уреди | уреди извор]

У сарадњи са ОЗ Групом, Спарко производи Алуминијумске фелне. ОЗ Група је ,такође, италијанска компанија специјализована за производњу алуминијумских и легура точкова за аутомобиле. Израдња је посебно за трке и високо перформантне аутомобиле. Њихови производи су често избор многих професионалних тркача и љубитеља аутомобилизма широм света; због своје поузданости, перформанси и естетике. Кроз партнерство са ОЗ Груп-ом, Спарко може да понуди својим клијентима широк спектар висококвалитетних алуминијумских фелни које одговарају њиховим потребама и преференцијама. Ово партнерство је пример како компаније могу заједно радити како би унапредиле искуство вожње и сигурност у аутомобилизму.

Специјална израда Спарко производа[уреди | уреди извор]

Спарко С.п.А. тркачки комбинезони са интегрисаним заштитним слојевима су специфично дизајнирани као прва линија одбране за возача током трке. Они су конструисани од више слојева специјалних материјала, чији је циљ да пруже заштиту од различитих опасности које могу настати на стази и заштите возача од могућих тешких телесних повреда или смрти.

  • Први слој ових одела, обично представља унутрашњи слој, који је директно у контакту са кожом возача. Овај слој је обично израђен од материјала који омогућавају дисање коже, како би возач остао сув и удобан чак и током интензивних физичких напора током трке. Такође, овај слој често поседује антибактеријске особине како би се спречио настанак непријатних мириса током тркања.
  • Следећи слој је обично заштитни слој који је одговоран за отпорност на ватру и топлоту. Овај слој је од кључног значаја за возача у случају пожара на стази. Материјали који се користе у овом слоју су високо-квалитетни и имају способност да издрже високе температуре без сагоревања или преношења топлоте на кожу возача.
  • Надаље, комбинезони садрже слојеве који пружају механичку заштиту, тј. отпорност на ударце и абразију. Ови слојеви су посебно дизајнирани да апсорбују енергију ударца и распореде је по целој површини комбинезона, чиме се смањује ризик од повреда у случају судара или превртања возила.

Спарко С.п.А. кациге са напредним системима за апсорпцију удараца су израђене од специфичних материјала као што су кевлар, стаклена влакна или карбонска влакна, који имају високу способност апсорпције енергије ударца. Ове кациге обично садрже унутрашњу облогу од полистиренске пене или сличних материјала који додатно апсорбују енергију ударца и штите главу возача од повреда мозга.

Појасеви који се користе у тркачким аутомобилима такође су веома важан део сигурносне опреме. Они су конструисани да пруже чврсто пријањање возача уз седиште, спречавајући га да се помери или искочи из возила у случају судара или превртања. Ови појасеви су често вишеструко тачкасти, што значи да се везују преко рамена, преко кукова и преко крста, чиме се обезбеђује равномерна расподела силе ударца и смањује ризик од повреда.

Спарко и безбедност у мотор спорту[уреди | уреди извор]

Безбедносна ограничења у тркачким спортовима су еволуирала из чисте потребе да се смање ризици и озбиљне повреде у случају судара или било каквих грешака током трке. На самом почетку, тркачи су користили основне сигурносне производе, као појасеве; који нису били довољни да заштите возача од озбиљних повреда или да спрече његову смрт. Међутим, са развојем тркачких технологија и стицајем нових сазнања о утицају судара на људско тело, постало је очигледно да су потребна побољшања у сигурносним стандардима.

Спарко је одувек био пионир у унапређењу безбедносних стандарда у тркаћој индустрији. Они су развили иновативне производе попут тркачких комбинезона са интегрисаним заштитним слојевима, кацига са напредним системима за апсорпцију удараца и појасева који пружају изузетну подршку и заштиту возачу током трке.

Ова безбедносна ограничења су настала као одговор на бројне трагедије и повреде које су се дешавале у тркама. Некада су тркачи били изложени високом ризику од повреда или чак смрти због недостатка одговарајуће заштите. Међутим, захваљујући напорима компанија попут Спарка, тркачи данас имају приступ високо-квалитетној опреми која им омогућава да се осећају сигурно док се такмиче на стази. Ове безбедносне иновације су биле кључне за напредак тркачког спорта и наставак његове популарности широм света.

Процес тестирања опреме[уреди | уреди извор]

  1. Дизајн и Прототип: Тестирање почиње већ у фази дизајнирања саме опреме. Спаркови инжењери користе најсавременије CAD (Computer-Aided Design) софтвере за креирање прецизних модела производа. Прототипи се затим праве и подвргавају почетним тестовима ради процене квалитета основних перформанси и идентификације потенцијалних проблема.
  2. Лабораторијски Тестови: У контролисаним условима, Спаркови производи пролазе кроз низ лабораторијских тестова како би се утврдила њихова чврстина, издржљивост и безбедност. Тестови који морају да се изврше:
    • Тестови Чврстоће: Механичка и техничка испитивања која мере отпорност материјала на напон, напрезање и ударце.
    • Температурни Тестови: Производи се излажу екстремним температурама како би се потврдило да могу издржати и најстроже услове на стази.
    • Тестови Удараца и Судара: Ови тестови симулирају стварне услове судара како би се проценила ефикасност безбедносних појасева, кацига и других заштитних компоненти.
  3. Тестови Перформанси: Сви Спаркови производи, укључујући седишта, волане, појасеве и тркачку одећу, подвргавају се интензивним тестовима перформанси. На пример:
    • Седишта: Испитују се на ергономију, комфор и издржљивост у дуготрајним условима вожње.
    • Волани: Тестирају се на прецизност управљања и отпорност на хабање.
    • Појасеви: Проходе кроз динамичке тестове оптерећења како би се осигурала њихова максимална безбедност у случају судара.
    • Тркачка Одећа и Кациге: Тестирају се на отпорност на ватру, термичку заштиту и удобност током дужег ношења.
  4. Тестирање на Стази: Након лабораторијских тестова, производи се тестирају у стварним условима на тркачкој стази. Спарко сарађује са професионалним возачима и тимовима који помажу у процени перформанси и издржљивости опреме током трка.
    • Седишта и Волани: Тестирање током тркачких догађаја како би се обезбедила максимална контрола и удобност.
    • Појасеви и Заштитна Опрема: Практично тестирање у ситуацијама високог ризика ради провере ефикасности и поузданости.
  5. Повратне Информације и Унапређења: Спарко озбиљно схвата повратне информације од возача и тимова. Сви подаци и коментари се анализирају и користе за континуирано унапређење производа. Овај повратни циклус омогућава Спарку да стално побољшава своју опрему и одржава високе стандарде.

Спонзорства[уреди | уреди извор]

Компанија активно учествује у ауто тркама, спонзоришући многе врсте ауто трка, укључујући релије и трке једноседа. Спарко опрема се користи у Формули 1, SUBARU WRC 1990 - 2012, DTM и многим другим тркачким серијама. Њихово присуство на тркачкој сцени доприноси континуираном развоју и побољшању њихових производа, што им омогућава да остану на челу иновација у индустрији.

  • Формула 1: Спарко опрема се користи у најпрестижнијој тркачкој серији, Формули 1. Њихови производи, као што су тркачка одела, рукавице, кациге и друга заштитна опрема, обезбеђују максималну безбедност и перформансе за возаче и тимове.
  • WRC (Светски рели шампионат): Спарко је значајан партнер у WRC-у, где њихова опрема помаже возачима да се суоче са екстремним условима и захтевима рели трка. Њихови безбедносни појасеви и заштитна опрема играју кључну улогу у безбедности такмичара.
  • DTM (Немачки шампионат туристичких аутомобила): У DTM-у, једној од најпознатијих тркачких серија у Европи, Спарко обезбеђује врхунску опрему која побољшава перформансе и безбедност возача.
  • Blancpain GT Series: Спарко је присутан у Blancpain GT Series, једној од најзначајнијих GT тркачких серија у свету. Њихова опрема помаже тимовима да постигну врхунске резултате у овом захтевном такмичењу.
  • IMSA WeatherTech SportsCar Championship: У америчком IMSA шампионату, Спарко подржава тимове са својом напредном опремом, доприносећи њиховим успехима у овој престижној серији.

Формула 1[уреди | уреди извор]

Формула 2[уреди | уреди извор]

IndyCar[уреди | уреди извор]

NASCAR[уреди | уреди извор]

Светско првенство у издржљивости[уреди | уреди извор]

Некадашња спонзорства[уреди | уреди извор]

Формула 1[уреди | уреди извор]

Такође видети[уреди | уреди извор]

Напомене и референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „File:Sparco steering wheel.jpg - Wikipedia”. commons.wikimedia.org (на језику: енглески). 2008-06-15. Приступљено 2024-05-20. 
  2. ^ „Sparco - About”. www.carid.com. Приступљено 2024-05-17. 
  3. ^ „Датотека:Sparco racing cockpit Pro FIGHTER Model.jpg — Википедија”. commons.wikimedia.org (на језику: српски). 2007-10-30. Приступљено 2024-05-20. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]