Пређи на садржај

Корисник:VasoniVasoni/Хенри Стил Олкот

С Википедије, слободне енциклопедије
Хенри Стил Олкот
Пуковник Хенри Стил Олкот
Датум рођења(1832-08-02)2. август 1832.
Место рођењаОринџ (Њу Џерси)
Датум смрти17. фебруар 1907.(1907-02-17) (74 год.)}
Место смртиАдиар, Мадрас
ДржављанствоАмериканац
ОбразовањеГрадски колеџ Њујорка <бр> Универзитет Колумбија
ЗанимањеВојни официр <бр> Новинар <бр> Правник
ДеловањеОживљавање будизма <бр>Теозофско друштво <бр>Амерички грађански рат
СупружникMary Epplee Morgan
Потпис

Пуковник Хенри Стил Олкот (2. август 1832 — 17. фебруар 1907) је био амерички војни официр, новинар, адвокат, масон (члан Хугенотске ложе #448, сада #46) и суоснивач и први председник Теозофског друштва.

Олкот је био први познати Американац европског порекла који је формално прешао на будизам. Његове наредне акције као председника Теозофског друштва помогле су стварању ренесансе у проучавању будизма. Олкот се сматра будистичким модернистом због својих напора у тумачењу будизма кроз европеизирано сочиво.

Олкот је био главни ревивалиста будизма у Шри Ланки и још увек је почаствован у Шри Ланки због ових напора. Потпредседник Асоцијације старих дечака колеџа Ананда Самита Сеневиратне је рекао да је „допринос пуковника Олкота побољшању наше земље, нације, вере, правде и доброг понашања био толико велики да је заувек остао у нашим срцима“. [1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Олкот је рођен 2. августа 1832. у Оранџу, Њу Џерси, као најстарије од шесторо деце, од презбитеријанског бизнисмена Хенрија Вајкофа Олкота и Емили Стил Олкот. Као дете, Олкот је живео на фарми свог оца у Њу Џерсију. [2]

Током тинејџерских година похађао је прво колеџ града Њујорка, а касније Универзитет Колумбија,[3] где се придружио братству Светог Антонија Хола,[4] миљеу познатих људи. Године 1851. посао његовог оца је пропао и морао је да напусти универзитет.



Референце[уреди | уреди извор]


Спољашње везе[уреди | уреди извор]