Креја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Креја
Garrulus glandarius 1 Luc Viatour.jpg
Креја
Таксономија
Царство: Животиње
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Птице (Aves)
Ред: Птице певачице (Passeriformes)
Породица: Вране (Corvidae)
Род: Garrulus
Биномијална номенклатура
Garrulus glandarius
Linnaeus, 1758.
Garrulus glandarius distribution.jpg
Garrulus glandarius

Креја (лат. Garrulus glandarius, Linnaeus, 1758) или сојка је омања птица из породице врана са крилима прекривеним плаво-црним перима и надрепком беле боје. Живи у лишћарским и мешовитим шумама, парковима и воћњацима. Распрострањена је у Евроазији, станарица која се ретко окуплја у јата пд неколико десетина примерака)[1]. Дужина тела је од 32-35 cm[2].

Таксономија и систематика[уреди]

Креја је једна од многих врста које је описао Шведски научник Carl Linnaeus у свом делу Systema Naturae и према сличности са другим вранама је именовао Corvus glandarius[3]. Назив рода Garrulus на латинском значи бучан, а назив glandarius се односи на жиреве који представљају главни извор хране[4]. Према Madge & Burn (1994)[1] постоји 33 подврста које су разврстане у 8 категорија. [5]

Распрострањење и станиште[уреди]

Ове прице настањују мешовите шуме у којима доминира храст. Последљих година јединке ове врсте су почеле да мигрирају у урбане пределе, вероватно због изражене ерозије шумског станишта. Сматра се да су креје биле главне заслужне за ширење храста лужњака.

Понашање и екологија[уреди]

Најчешће се оглашава гласним, крештавим тоном којим упозорава на предаторе, али је позната по опонашању звукова других птица па је често тешко препознати је уколико се не види. Храни се разним врстама бескичмењака од којих су већина инсекти, жировима, семеном и воћем, најчешће боровницама.

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Madge & Burn (1994) VII.
  2. Šćiban, Marko; Rajković, Draženko; Radišić, Dimitrije; Vasić, Voislav; Uroš Pantović (2015). Ptice Srbije, kritički spisak vrsta. 
  3. Linnaeus, C. (1758). Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, reformata. (на језику: Latin). Holmiae. (Laurentii Salvii). стр. 824. 
  4. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 171,173. ISBN 978-1-4081-2501-4. 
  5. Simić, Dragan; Slobodan Puzović (2008). Ptice Srbije i područja od međunjarodnog značaja. 

Спољашње везе[уреди]