Курган Батка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Kurgan back.png
Курган Батка
Kurgan Destroyed.png
Курган Батка на мапи Војводине
Курган Батка
 Назив хумке или групе:
Батка
 Кодни назив:
BAC389
 Тип:
Тумул, курган
 Локација (општина):
 Традиционални назив:
мађ. Bátkai halom
 Порекло назива:
Према локацији
 Историјски период:
III-I.век п. н. е.—III.век
 Епоха:
Непознато
 Порекло (култура):
 Димензије (приближно):
непознато
 Висина (приближно):
непознато
 Материјал:
Земља
 Стање:
Уништена
 Археолошки истражено:
Да, околина

Старе мапе[1] показују једну велику хумку под називом "Батка" поред Тисе у близини Сенте, али она данас више не постоји, пресечена је и уништена путем који из града води према викенд-насељу поред Тисе.

Етимологија[уреди]

Насип на Тиси код Батке

Уз Тису, има по неколико "Батки", које највише настају на Банатској, нижој страни реке. Батка код Сенте је острво које је настало променом корита реке у 19. веку, а меандар је остао на левој, Банатској страни, где се формирало острво које и данас постоји, осим што због насипа који је повучен уз Тису није потпуно окружено водом.

Батка (Bátka) је мађарска реч архаичког порекла, и данас више нема значење. Користила се највише уз реку Тису, а има везе са описом острва које настаје након меандрирања река, када одсечени део старог корита постепено постаје мртваја а одсечени део острво. Могуће је словенско порекло речи, пошто је тако настало острво у забату, то јест забаченом подручју, у бат-ки (суфикс "ка" означава мало).

Постоји и неколико насељених места у Панонском региону под именом Батка. На пример општина Батка у Словачкој[2][3] код Римовске Соботе, или један топоним жупаније Ноград у северној Мађарској (Bátka, Ságújfalu). Такође постоји и мађарско презиме Батка (Bátka, Bátky).

У мађарском постоји још и слична реч "батка" (Batka, изговара се кратким а) из које излази реч "фабатка". То су такође архаичне речи које се данас користе само у изрекама. Батка је био најмањи новчић, филер најмање вредности, или нешто веома безначајно, као зрно пасуља (babka) и у пренесеном смислу значи нешто што скоро ништа не вреди. На пример, када се за неки покушај каже да не вреди ни "батку" (или "дрвену" батку: "fabatkát sem ér")[4] мисли се на узалудност неког деловања или посла. У овом контексту, слично као и српски "забат" повезаност појма може да значи да је Батка у забаченом делу, које због своје мочварне неприступачности није низашта.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Мапе војних премера Хабзбургшке Монархије Архивирано на сајту Wayback Machine (децембар 11, 2015) (на језику: енглески), 1763-1887 (Military Mapping Survey of the Habsburg Empire)
  2. ^ Историја Батке на двојезичној званичној страници општине (на језику: словачки) (на језику: мађарски)
  3. ^ Инфо-портал Архивирано на сајту Wayback Machine (јануар 2, 2017) (на језику: енглески) самоуправе у Батки (на језику: мађарски)
  4. ^ Pечник израза Szó jelentése.com (на језику: мађарски)

Литература[уреди]

  • Никола Тасић (1983): Југословенско Подунавље од индоевропске сеобе до продора Скита - Посебна издања Балканолошког института (Српска академија наука и уметности) књ. 17.; Матица српска, Одељење друштвених наука, Нови Сад – Балканолошки институт САНУ, Београд
  • Bogdan Brukner, Borislav Jovanović, Nikola Tasić (1974): Praistorija Vojvodine – Monumenta archaeologica Vol. I (knjiga 3 Monografije Instituta); Institut za izučavanje istorije Vojvodine - Savez Arheoloških Društava Jugoslavije. Novi Sad (English summary/text at pages 425-484)

Спољашње везе[уреди]