Књига пророка Осије

С Википедије, слободне енциклопедије

Књига пророка Осије или књига Хошеа је једна од књига хебрејског Танаха, односно Старог завета. Осија или Хошеа (хеб. הושֵעַ) је млађи савременик пророка Амоса и деловао је у време пада Самарије (721. п. н. е.), у доба владавине Јеровоама II. Осија је посебно познат по пророковању симболичким радњама – конкретно женидбом са женом блудницом. Он деци даје симболичка имена да и он и деца буду живи знаци речи Божије упућене Израелу. На крају Осија прима назад своју блудну жену, као што ће Бог примити назад Израел који се одрекне «блуда» са туђим боговима.[1][2]

Садржај књиге[уреди | уреди извор]

Књига пророка Осије може бити подељена на два дела: (1) Осија 1:1-3:5 је први део који описује неверну жене и верног мужа, што симболизује Израелско неверство Богу због идолопоклонства, и (2) Осија 3:6-14:9 садржи осуду Израела, а посебно Самарије, због обожавања идола, и њихово могуће враћање Богу.

Први део књиге садржи три различите песме (стиха) које илуструју како се Божија деца с времена на време враћају идолопоклонству. Бог је наредио Осији да ожени Гомер, која се по рођењу троје деце вратила својим љубавницима. Симболично значење тога се може јасно видети у првом поглављу, где Осија врши поређење са израелским одвраћањем од брака ка проституцији. Други део садржи Осијину осуду Израелаца за којом следе обећања и Божија милост.

Осијина књига је пророчки приказ Божије непоколебљиве љубави према Својој деци. Божија незахвална и незаслужена творевина-људи су од почетка времена прихватали Божију љубав, благодат и милост, без обзира на то што нису могли да се уздрже од својих греха.

У последњем делу књиге је показано како Бог занемарује злодела Своје деце када их Његова љубав покајане врати на Његов пут. Осијина пророчка порука предсказује долазак израелског Спаситеља 700 година унапред. Осија је у Новом Завету често цитиран.[3]

Предсказања[уреди | уреди извор]

Стих 2:23 ове књига је дивна Божија пророчка порука о томе да су и незнабожци (не-Јевреји) Божија деца, што је такође наведено и у Римљанима 9:25 и Првој Петровој 2:10. Незнабожци нису “Божији народ” од почетка, али Он је Својом милошћу и благодаћу дао Исуса Христа, и вером у Њега смо накалемљени на дрво Његовог народа (Римљанима 11:11-18). Ово је невероватна истина о Цркви, која се назива “тајна”, јер су само Јевреји били сматрани Божијим народом пре Христа. Јевреји су по доласку Христа били привремено заслепљени све док “не уђу сви незнабожци” (Римљанима 11:25).[3]

Практична примена[уреди | уреди извор]

Књига пророка Осије нас уверава у Божију безусловну љубав према Свом народу. Али, ту је такође описана и Божија посрамљеност и огорченост поступцима Своје деце. Како се дете коме се даје обиље љубави, милости и благодати опходи с толико непоштовања према Оцу? А ми смо то чинили вековима. Морамо погледати мало даље од огледала које је испред нас и у њему видети одраз оних истих Израелаца које смо посматрали у осуди због окретања леђа Богу.Само ако памтимо колико много је Бог учинио за све нас, можемо да избегнемо да одбацимо Оног који нам може дати вечни живот у Слави уместо пакла који заслужујемо. Важно је да научимо да поштујемо нашег Творца. Осија нам показује да ће Бог изнова показати бескрајну љубав према нама уколико је наше срце, када учинимо грешку, ожалошћено и обећава покајање (1. Јованова 1:9).[3]

Кључни стихови[уреди | уреди извор]

Осија 1:2: “Кад Господ поче говорити Осији, рече Господ Осији: Иди, ожени се курвом, и роди копилад, јер се земља прокурва одступивши од Господа.”

Осија 2:23: “И посејаћу је себи на земљи, и смиловаћу се на Лорухаму, и рећи ћу Лоамији: Ти си мој народ, и он ће рећи: Боже мој!”

Осија 6:6: “Јер је мени милост мила а не жртва, и познавање Бога већма него жртва паљеница.”

Осија 14:2-4: “Узмите са собом речи, и обратите се ка Господу; реците Му: Опрости све безакоње, и прими добро; и даћемо жртве усана својих. Асирац нас не може избавити, нећемо јахати на коњима, нити ћемо више говорити делу руку својих: Боже наш; јер у Тебе налази милост сирота. Исцелићу отпад њихов, љубићу их драге воље; јер ће се гнев мој одвратити од њега.”

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Book of Hosea Old Testament”. Britannica. Приступљено 20. 1. 2021. (језик: енглески)
  2. ^ „Book of Hosea Overview”. Insight for Living Ministries. Приступљено 20. 1. 2021. (језик: енглески)
  3. ^ а б в „Књига пророка Осије”. www.gotquestions.org. Приступљено 2021-09-17. (језик: српски)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]