Лав Куљешов

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лав Куљешов
Пуно име Лав Владимирович Куљешов
Датум рођења 13. јануар 1899.
Место рођења Тамбов
 Руска Империја
Датум смрти 29. март 1970.
Место смрти Москва
 СССР

Лав Владимирович Куљешов (рус. Лев Влади́мирович Кулешо́в; Тамбов, 13. јануар 1899Москва, 29. март 1970) је био руски филмски стваралац који је осмислио и помогао да се оснује прва филмска школа на свету — Moscow Film Scool.

Куљешов се може сматрати једним од првих теоретичара филма, а заједно са Сергејом Ејзенштајном, који је једно кратко време био његов ученик, и Всеволодом Пудовкином био је вођа онога што се у теорији филма зове Совјетска теорија монтаже. Према његовом мишљењу основа филма је била управо монтажа, дакле веза између два кадра. Своју тезу односно принцип илустровао је „Куљешовим експериментом“, у коме је монтажно спојио исти кадар (глумчев крупан план) са потпуно различитим садржајем (тањир чорбе, мртвачки сандук и сл.) и такве монтажне јединице и њихово значење гледаоци су сасвим различити перципирали.

Уз свој теоретичарски рад Куљешов је паралено радио и као филмски аутор, све до тренутка у ком стаљинистичка власт тадашње Русије није то онемогићила.

Филмографија[уреди]

Награде[уреди]

  • Статус Народног уметника 1969.
  • Орден Лењина
  • Орден Црвене заставе рада

Литература[уреди]

  • Kuleshov, Lev. Kuleshov on Film, translated and edited, with an introduction by Ronald Levaco. Berkeley: University of California Press, 1974.


Спољашње везе[уреди]