Лего Нинџаго: Мајстори Спинџицуа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лего Нинџаго: Мајстори Спинџицуа
Ninjago.jpg
Лего Нинџаго: Мајстори Спинџицуа
Ориг. назив Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu
Жанр анимација,
акција,
комедија,
фантазија,
борилачка вештина
Формат ТВ серија
Аутор Браћа Хејџман
Режија Мајкл Хегнер
Џастин Марфи
Гласове
позајмили

Винсент Тонг
Мајкл Адамтвајт
Пол Добсон
Брент Милер
Кирби Моров
Кели Метзгер
Марк Оливер
Брајан Друмонд
Мајкл Копса
Џулијан Мајклс
Ијан Џејмс Корлет
Земља  Данска
Језик енглески
Број сезона 3
Број епизода 28
уводне епизоде: 2
1. сезона: 13
2. сезона: 13
Време трајања увод: 44 минута
1. сезона: 282 минута
Продукција
Продуцент Ерик Вилстрап
Продукција Cartoon Network
Емитовање
Прво
приказано на

Cartoon Network
Премијерно
приказивање

11. јануар 2012. — данас
Емитовање у Србији
Званични веб-сајт

Лего Нинџаго: Мајстори Спинџицуа (енгл. Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu) је акциона комедија и породична анимирана серија из 2011. године, концентрисана око момка званог Каи који од неискусног сеоског ковача постаје нинџа. Серија је заснована на Лего играчкама истих имена, као што се помињу у серији. Две уводне епизоде приказане су на каналу Cartoon Network 14. јануара 2011. године, подељене у четири кратке епизоде. Видео-игра звана Лего Борбе: Нинџаго (енгл. Lego Battles: Ninjago) заснована је на овом серијалу. Након велике популарности коју је серија стекла након приказивања уводних епизода, прва сезона је пуштена на телевизијске екране децембра 2011, године и трајала је све до априла 2012. године. Друга сезона почела је да се емитује у јулу 2012. године. Уводне епизоде пуштене су у DVD формату током 2011., док је прва сезона постала доступна на DVD-у 26. јуна 2012. године. [1]

Одвијање радње[уреди]

Радња серијала смештена је у измишњеном свету Нинџага, месту инспирисаног кинеским и јапанским митовима и легендама. Ово место се у серији појављује као велико пространство које подсећа на ланац острва Јапана, са различитим областима и различитим биљкама и животињама, укључујући змајеве и мистичне змије (као што је Велики Прождирач). Постоји и такозвани доњи свет у ком живе бића таме као што је Лорд Гармадон или армија Скелета. Света места где су многе ствари скривене и заборављене (као гробнице Серпентина или златно оружје) почивају у овој измишљеној земљи. Главни ликови серијала налазе се у складу са одређеним елементима, те имају различите моћи (ти елементи су ватра, муња, лед и земља). Такође, свет у коме се налазе поседује и трагове модерне технологије и градње (што се ретко појављује у нинџа серијалима). Град Нинџаго прави пример тога, са огромним солитерима, хеликоптерима и машинама.

Заплет[уреди]

Пролог[уреди]

Пре много година земља Нинџаго оживела је захваљујући првом господару Спинџицуа, који је створио користећи се четири оружја: нунчаке муње, мач ватре, шурикене леда и косу земље. Пре смрти наложио је својим синовима Гармадону и Вуу да чувају четири златна оружја. Међутим, Гармадон постаје зао након што га отрује легендарна змија по имену Велики Прождирач и помути његове особине и емоције. Он жели да самостално контролише оружјем. У бици која се одиграла међу браћом, Гармадон је принуђен да се повуче у подземни свет и тамо преобрати у биће без живота, моћно и бесмртно. Знајући да ће брат кад-тад наћи начин да побегне из подземља жељан освете, Ву је сакрио четири оружја дуж читаве земље, и побринуо се да остану сигурна доводећи елементарне змајеве да их чувају.

Уводне епизоде[уреди]

Прва сезона[уреди]

Друга сезона[уреди]

Ликови[уреди]

Главни ликови[уреди]

  • Каи (Kai) - Каи је црвени нинџа. Био је ковач и борио се као самурај пре него што га је сенсеи Ву пронашао. Он је старији брат Није.
  • Џеј (Jay) - Џеј је плави нинџа, који се родио на депонији. Родитељи су му Ед и Една Валкер. Заљубљен је у Нију, и био је други нинџа који је откључао свој потенцијал никон што га је она пољубила. Он је такође и проналазач, поправља ствари и изузузетан је шаљивџија у групи. Често смишља шале, и не схвата ствари озбиљно. У пуној моћи засија јаким светлом (постајући прозрачан и електрично плав), што му даје снагу заједно са моћима телепортовања, лебдења и коришћења ветра.
  • Зејн (Zane) - Зејн је бели нинџа, нинџа леда и најпаметнији у групи. Он је у ствари нинџдроид.
  • Кол (Cole) - Кол је црни нинџа земље. Кол је јак, најчвршћи у групи.
  • Лојд (Lloyd) - Лојд је Гармадонов син. Некада је био зао и бежао је из школе за злоће. Али је сада постао добар у средини друге сезоне. Он је зелени нинџа.
  • Нија (Nya) - Каиова млађа сестра.
  • Сенсеј Ву (Sensei Wu) - Учитељ Четири Нинџе, Гармадонов млађи брат као и стриц Лојда.
  • Лорд Гармадон (Lord Garmadon) - Старији брат Сенсеј Вуа, отац Лојда. У почетку велики непријатељ нинџи, а касније и њихов други Сенсеј.

Референце[уреди]