Отац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Отац са кћеркама

Отац је особа мушког пола која је један од родитеља детету.

Очух је особа мушког пола која замењује оца у случају да се мајка, после развода или након што је њен супруг преминуо, поново уда.

Мајчин дечко је особа мушког пола која детету преузима улогу оца након очеве смрти. Он је мушкарац чија девојка има сина или кћерку из претходног брака или везе.

Код животиња па чак и код сисара улога оца се врло често своди само на оплођавање женке која рођењем потомка постаје мајка. После сексуалног односа он најчешће напушта женку.

Али код људи, после рођења детета, дете је врло дуго беспомоћно и упућено пре свега на мајку која га доји али касније да би проходало треба око годину дана. Биологија се побринула да младунче човека дуго остане младунче да би период учења трајао што дуже.

Човек зрелост постиже око две деценије по рођењу (неко раније, неко касније) и присутност и улога оца у одгајању и васпитању детета је веома битна и пожељна.

Отац је особа која обично економски издржава породицу (ово се све више мења у правцу равноправности полова) а такође је особа, која је задужена за физичку заштиту породице.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]