Лидл

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Lidl Stiftung & Co. KG
Лидл
акционарско друштво
Делатност Трговина
Основано 1930. (пре 83 године)
Седиште Некарсулм, Баден-Виртемберг,
 Немачка
Профит Раст 59 милијарди (2010)[1]
Веб-сајт www.lidl.com

Фондација Лидл & Co. KG (нем. Lidl Stiftung & Co. KG), формално названа Повереничка агенција Шварц KG (нем. Schwarz Unternehmens Treuhand KG), немачки је глобални ланац супермаркета са седиштем у Некарсулму.

Ланац садржи преко 10.000 дисконта широм Европе. Власник ланца јесте Група Шварц која такође поседује и ланац хипермаркета Кауфланд.[2] Првих 16 Лидл маркета у Србији отворено је 11. октобра 2018, а још три продавнице су отворене на Ади Циганлији у Београду, Панчеву и Крушевцу, у четвртак 8. новембра 2018. Следеће четири продавнице су отворене у Вршцу, Инђији, Јагодини и Кикинди 22. новембра 2018.

Пословање[уреди]

Лидл послује у свим земљама Европске уније осим балтичким, а поседује дисконте и у Швајцарској. У овим земљама садржи заједно преко 10.000 појединачних продавница. 11. октобра 2018. отворени су први маркети Лидла у Србији.[3][4][5][6][7] Планирано је и отварање 40 нових продавница у Уједињеном Краљевству.

Земље у којима Лидл послује

Занимљивости[уреди]

На простору где је изграђена продавница на Ади Циганлији, 16 година је становала куја Маша. Након апела неких грађана да пас не остане без свог места боравка, компанија Лилд јој је обезбедила кућицу за псе поред паркинга и свакодневно јој обезбеђују храну.

Галерија[уреди]

Извори[уреди]