Лидл

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Lidl Stiftung & Co. KG
Лидл
акционарско друштво
ДелатностТрговина
Основано1930. (пре 89 година)
СедиштеНекарсулм, Баден-Виртемберг,
 Немачка
ПрофитРаст 59 милијарди (2010)[1]
Веб-сајтwww.lidl.de

Фондација Лидл & Co. KG (нем. Lidl Stiftung & Co. KG), формално названа Повереничка агенција Шварц KG (нем. Schwarz Unternehmens Treuhand KG), немачки је глобални ланац супермаркета са седиштем у Некарсулму.

Ланац садржи преко 10.000 дисконта широм Европе. Власник ланца јесте Група Шварц која такође поседује и ланац хипермаркета Кауфланд.[2] Првих 16 Лидл маркета у Србији отворено је 11. октобра 2018. У Србији постоји 37 Лидлових продавница: 9 у Београду, 3 у Новом Саду, 2 у Крагујевцу и по једна у Суботици, Нишу, Пироту, Лесковцу, Смедереву, Бору, Зрењанину, Шапцу, Ужицу, Сомбору, Вршцу, Инђији, Јагодини, Кикинди, Крушевцу, Панчеву, Чачку, Врбасу, Параћину, Обреновцу, Сремској Митровици, Лозници, Горњем Милановцу и Апатину.

Пословање[уреди]

Лидл послује у свим земљама Европске уније осим балтичким, а поседује дисконте и у Швајцарској. У овим земљама садржи заједно преко 10.000 појединачних продавница. 11. октобра 2018. отворени су први маркети Лидла у Србији.[3][4][5][6][7] Планирано је и отварање 40 нових продавница у Уједињеном Краљевству.

Земље у којима Лидл послује

Занимљивости[уреди]

На простору где је изграђена продавница на Ади Циганлији, 16 година је становала куја Маша. Након апела неких грађана да пас не остане без свог места боравка, компанија Лидл јој је обезбедила кућицу за псе поред паркинга и свакодневно јој обезбеђују храну.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]