Пређи на садржај

Мали пингвин

С Википедије, слободне енциклопедије

Мали пингвин
Научна класификација
Царство:
Тип:
Хордати (Chordata)
Класа:
Птице (Aves)
Ред:
Пингвини (Sphenisciformes)
Породица:
Род:
Врста:
Eudyptula albosignara
Триномијално име
Eudyptula albosignata albosignata
Finsch, 1874
Синоними


  • Eudyptula albosignata
  • Eudyptula minor albosignata
  • Eudyptula minor minor morpha albosignata

Мали пингвин (лат. Eudyptula albosignata albosignata) је врло мали пингвин, чији је најближи сродник патуљасти пингвин. Ово је ендемска врста која се гнијезди искључиво на Бенковом полуострву и острву Мотунау, у области Кентербери на Новом Зеланду.

Физичке особине[уреди | уреди извор]

Мали пингвин порасте до 30 cm висине и око 1,5 kg тежине[1]. Има бијеле мрље на перајама, јединствене у својој подврсти.

Систематизација[уреди | уреди извор]

Често се сматра да је мали пингвин само полиморфна врста патуљастог пингвина. Скорашња истраживања на бази мтДНК[2] указују да патуљасти пингвини са новозеландских острва Чатам и Сјеверног острва представљају засебну врсту, које је мали пингвин тек подврста, са изузетком јединки са Јужног острва и из Аустралије. Пошто су патуљасти пингвини први таксон који је добио име у научној класификацији од сјевероисточних врста пингвина, задржао је име „Albosignata“ док се не разријеши именовање у складу са новим подацима.

Угроженост[уреди | уреди извор]

Мали пингвин је угрожена животињска врста са само око 3.750 парова у цијелој области гдје живе. Почев од 1990их година, постојали су покушаји да се врста одржи намјерним спајањем парова пингвина у просторима гдје су заштићени од својих природних и других непријатеља, и гдје могу на миру да одгајају своје младунце. Тако је нпр. у Годли Хеду у јануару 2000. године образована колонија малих пингвина у намјери да се на крају уједно оствари и туристичка атракција гдје би се пингвини могли посматрати. На том мјесту су били заштићени високим литицама и оградама од свих природних непријатеља[3].

Као и код свих покушаја спашавања пингвина, основни проблеми су новчани, али су потребни и добровољци који би учествовали у чишћењу подручја, одржавању пингвина, заштити од напасти итд. те је за сада врста остала у великим егзистенцијалним проблемима и у статусу угрожене врсте.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ AvianWeb.com Архивирано на сајту Wayback Machine (29. јануар 2009), Приступљено 12. 4. 2013.
  2. ^ Бенкс, Џонатан К., Мичел, Ентони Д., Вас, Џозеф Р. и Петерсон, Адријан М. (2002), „Неочекивана мустра у молекуларној дивергенцији код система патуљастих пингвина“ (читав текст у PDF-у Архивирано на сајту Wayback Machine (24. јул 2007))
  3. ^ Архива вебсајта вијећа Крајстчерча, Приступљено 12. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]