Снерски пингвин

С Википедије, слободне енциклопедије

Снерски пингвин
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномно име
'Eudyptes robustus'
Oliver, 1953

Снерски пингвин (лат. Eudyptes robustus) је пингвин који живи на Новом Зеланду.

Физичке особине[уреди | уреди извор]

Снерски пингвини су пингвини средње величине, за жутом ћубом, висине око 40 cm[1] и тежине око 3 kg[1]. Горњи дио тијела му је плаве боје која се прелијева у црну, а доњи дио тијела је бијеле боје. Има јаркожуте обрве. Такође, у коријену црвено-смеђег кљуна му се види ружичаста кожа.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Гнијезде се искључиво на Снерским острвима, јужно од Јужног острва, што представља површину од око 341 хектара.

Живе обично у великим колонијама (до 1500 гнијезда) под окриљем шумарака или, рјеђе, на отвореном. Главне колоније су смјештене на острву Бротон и у каменитом Западном ланцу.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Хране се углавном крилом (око 60% исхране), лигњама (око 20%) и рибом (око 20%).

Угроженост[уреди | уреди извор]

Иако снерски пингвини тренутно ничим нису угрожени, они су окарактерисани као „рањива“ врста, јер се размножавају само у оквиру мале групе острва. По бројању из 2000. године их је било око 30.000 парова[1]. Снерска острва су једина преостала новозеландска острва потпуно поштеђена од нових сисара грабљиваца и ако би се такво нешто десило то би највјероватније било погубно за снерске пингвине као врсту. То је резултовало потпуним забрањивањем приступа Снерским острвима. Једино је могуће приближити им се са морске стране специјалним туристичким крстарицама.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г penguin.net.nz, „Снерски пингвини“ Архивирано на сајту Wayback Machine (27. септембар 2006) (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]