Мара Бунева

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мара Бунева
Mara Buneva.jpg
Мара Бунева
Датум рођења 1902.
Место рођења Тетово
 Османско царство
Датум смрти (1928-01-14)14. јануар 1928.
Место смрти Скопље
 Краљевина СХС

Мара Бунева (Тетово 1902Скопље 14. јануар 1928.), позната и као Марија Бунев је чланица тајне терористичке омладинске организације (подмладак ТМОРА), наоружаване и финансиране из Софије. Позната је по свирепом убиству српског пуковника и јуристе скопске бановине, Велимира Прелића 13. јануара 1928.

Биографија[уреди]

Мара Бунева је рођена у Тетову. Завршила је средњу економску школу и наставила школовање у Софији на факултету „Свети Климент Охридски“. Тамо се упознала са бугарским официром Иваном Хранковим, за кога се удаје. Њен брат, Борис Бунев је био члан ТМОРА, па је у омладинску организацију ТМОРА (ММРО) привукао и сестру Мару. Марин други брат постаје српски официр Василије Буневић.

Након судских процеса против пробугарских студената 1927, Марија Бунева је извршила бомбашки атентат на Велимира Прелића 13. јануара 1928. у самом центру Скопља, код старог моста преко реке Вардар. При томе се сама смртно рањава у груди и умире сутрадан. Велимир Прелић умире три дана касније од последица атентата.

Спомен плоча Мари Буневој[уреди]

На месту атентата бугарске окупационе власти, 1941. поставиле су спомен плочу. Након пораза нацизма и Бугара плоча је одстрањена по наредби секретара македонских комуниста Лазара Колишевског.

13. јануара 2002. на месту атентата поново је подигнута спомен плоча, али је уништена и бачена у Вардар већ након три дана. Годину дана касније плоча је обновљена, а већ дан касније опет уништена. Исто се догодило и 2005. 2006. плочу поново подижу бугарски политичари током посете Скопљу.

До дипломатског инцидента између Бугарске и Републике Македоније дошло је 2007, када су Бугари (ВМРО) посетили спомен плочу, при чему је дошло до инцидента са Македонцима и плоча је поново уништена.

Званична Софија сматра Мару Буневу својом историјском личношћу, бугарском активисткињом ВМРО-а, борцем за бугарско национално освешћење вардарских Македонаца и борцем против тадашњег београдског режима који се у бугарској историографији сматра да је Вардарској Македонији наметнут и злочиначки. Проблем у односу на Републику Македонију је тај што званично Скопље одриче њено бугарско етничко одређење, јер је обично у нескладу са тзв. македонским националним осећањем, а сматра се бугараштвом.

Спољашње везе[уреди]