Велимир Прелић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Велимир Прелић
Velimir Prelić in Chetnik gear.jpg
Датум рођења 1883.
Место рођења Сјеница
  Османско царство
Датум смрти (1928-01-16)16. јануар 1928.
Место смрти Скопље
  Краљевина СХС

Велимир Прелић (Сјеница, 1883Скопље, 1928) је био четник који се борио у Старој Србији (данашњој Републици Македонији). Након Првог светског рата прихватио је службу у Скопљу, где је био правни референт скопске жупаније.

Образовање[уреди]

Велимир Прелић је након завршетка гимназије достудирао правни факултет. Након избијања Младотурске револуције на Првој српској конференцији у Скопљу учествовало је 26 најугледнијих Срба у Османском царству.[1] Велимир Прелић је изабран у састав централнога одбора. Тада је оформљена Српска демократска лига, прва српска партија у Османском царству.

Убиство од стране пробугара[уреди]

Дана 13. јануара 1928. године на њега је изведен атентат од пробугарске припаднице ВМРОМаре Буневе. Атентат је изведен на скопској улици Радомира Путника, где му је пуцано у леђа. Умро је 3 дана након рањивања у Војној болници у Скопљу. За време бугарске окупације 1941/45. на месту атентата је стајала спомен плоча, коју су макнули југословенски комунисти након Другог светског рата.

Велимир Прелић је био само један од жртава пробугарске ВМРО, која је спроводила убиства српских званичника са циљем бугаризације Јужне Србије - данашње Македоније.

Сахрана[уреди]

Сахрана Велимира Прелића одржана је 17. јануара 1928. године. Опело је служио скопски митрополит Варнава. Погребна поворка је била једна од тада највећих у јужној Србији (око 20.000 људи) а већина државних установа у Скопљу је била тада затворена. На погреб су стигли и његови другари из четничких одреда заједно са троје застава. Сахрана је попраћена прелетом авиона скопског Аеро-клуба, а венац је послао и краљ Александар.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]