Марко Алексић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Марко Алексић
Датум рођења1970.
Место рођењаБеоград
Србија, СФРЈ
Пољеархеологија, средњовековна историја, историја оружја, студије културе

Марко Алексић (Београд, 1970) је српски археолог, историчар и популаризатор науке.[1][2]

Магистар је наука и међународно признат стручњак за средњовековно оружје. Аутор је монографија Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи (2008) и Марко Краљевић: Човек који је постао легенда (2015).

Био је првак државе у мачевању, дисциплина сабља (1993).

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирао је 1998. а магистрирао 2006. на Филозофском факултету у Београду, на Одељењу за археологију. Звање кустоса стекао је 1999. у београдском Народном музеју. Учествовао је у археолошким истраживањима у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој и другим земљама, као члан тима или вођа ископавања.

Његова књига Medieval Swords from Southeastern Europe (Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи) добила је позитивне приказе у водећим светским стручним часописима[3] и цитирана је значајно.

Гостујући је предавач у установама културе и на универзитетима, као и учесник научних скупова.

Популаризација науке[уреди | уреди извор]

Алексић је од 1998. повремени сценариста и водитељ у Научно-образовној редакцији РТС-а за прилоге из археологије и историје. Сарађивао са Дечјим културним центром у Београду. Објављивао је научно-популарне чланке са темама из средњег века у Политикином Забавнику и другим листовима.

Предавач је у Истраживачкој станици Петница на програмима Археологија и Petnica International. Као саветник-предавач сарађује са музејима, факултетима, војним и културним удружењима, као и витешким дружинама.

Почетком 2017. издао је нову књигу "Српски витешки код".

Остало[уреди | уреди извор]

Писао је драмске текстове за Радио Београд. Био првак Савезне републике Југославије у мачевању, дисциплина сабља (1993).

Изабрана библиографија[уреди | уреди извор]

Монографије
Чланци

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Марко Алексић (биографија), ИК „Лагуна“, 2015.
  2. ^ Марко Алексић – био-библиографија, Средњовековни мачеви у југоисточној Европи • Mediaeval Swords from Southeastern Europe, сајт, 2008.
  3. ^ Hipólito Sanchiz Alvarez de Toledo. Aleksić, Marko (2007): Mediaeval swords from Southeastern Europe. Material from 12th to 15th century. Dedraplast, Belgrade. 184 pages.. ISBN 987-86-910905. Архивирано на сајту Wayback Machine (20. јануар 2016), GLADIUS, Estudios sobre armas antiguas, arte militar y vida cultural en oriente y occidente XXIX (2009). стр. 207—208 ISSN 0436-029X

Спољашње везе[уреди | уреди извор]