Марш на Дрину (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Марш на Дрину
Marš na Drinu 2.jpg
Филмски постер
Жанрратни
историјски
РежијаЖиворад Жика Митровић
СценариоАрсен Диклић
Живорад Жика Митровић
ПродуцентЂорђе Маринковић
Главне улогеАлександар Гаврић
Љуба Тадић
Никола Јовановић
Владимир Поповић
Хусеин Чокић
Бранко Плеша
Драгомир Гидра Бојанић
Зоран Радмиловић
Љубиша Јовановић
МузикаВасилије Мокрањац
СценографМиомир Денић
СниматељМилорад Марковић
МонтажаКатарина Стојановић
Продуцентска
кућа
Авала филм
Година1964.
Трајање107 минута
ЗемљаСФР Југославија
Језиксрпскохрватски
IMDb веза

Марш на Дрину је југословенски филм из 1964. године. Радња филма заснована је на историјском догађају, Церској бици. Филм није хроника битке већ прати дејства једне артиљеријске батерије Комбиноване дивизије и духовна стања њених војника који потичу из различитих слојева српског друштва на почетку 20. века.

Као предтекст за филм „Марш на Дрину“ коришћена је и приповетка „Пробој“ Радоја Јанковића (1879—1943) из 1926. године.[1]

Радња[уреди | уреди извор]

Applications-multimedia.svgУпозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм почиње објављивањем опште мобилизације у Србији. Артиљеријски поручник Веселин - Веца, који потиче из богате банкарске породице, распоређен је у артиљеријској батерији. У прошлом рату, био је члан једне комисије, која је набављала топове. Његова породица и сада жели да га постави у ту комисију, али он жели да се прикључи батерији, и крене у рат.

Артиљеријска батерија се спремила за покрет (у којој је распоређен Веца). Налазе се у Аранђеловцу, док њихови команданти имају састанак. На састанку, пешадијски мајор Курсула, износи своје мишљење о томе, да ће главни напад Аустроугарска на Србију извршити преко реке Дрине, а не преко реке Саве, како је било очекивано.

  • 10. август 1914. артиљеријска батерија затиче у Аранђеловцу, где очекује наређења својих заповедника, који се налазе на састанку.
  • 14. август 1914. артиљеријска батерија улази у Лазаревац, где кратко борави, и креће даље. У наставку истог дана, дивизија се прикупља у месту Уб, где очекује даља наређења. Врховна команда српске војске одбацује идеју да ће главни напад Аустроугарска извести преко реке Саве, и зато дивизију упућује према западу (на Дрину).
  • 15. августа 1914. батерија је већ у подножју Цера.
  • 16. август 1914. Комбинована дивизија отпочиње борбу. Непријатељи их нападају изненада, што их је приморало на повлачење са положаја. У повлачењу, један топ се заглавио у блату, а поручник Веца наређује да се топ остави на Церу, да би војници спасили животе. Један наредник из батерије, брзо размонтира топ, тако да ако падне у руке непријатељу, не може бити коришћен у борби. По повлачењу, мајор Курсула одлази у село Текериш, где борави врховна команда српске војске, а Курсула подноси извештај команданту армије генералу Степи Степановићу. По подне, војска опет креће у против-напад, и успева да одбије непријатеља, и гони га све до Дрине.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Александар Гаврић артиљеријски капетан прве класе
Коста Хаџи-Вуковић - Коле
Љуба Тадић пешадијски мајор Курсула - Баџа
Никола Јовановић артиљеријски поручник Веселин Хаџи-Вуковић - Веца
Владимир Поповић артиљеријски потпоручник Милоје Станојевић - Професор
Хусеин Чокић наредник
Драгомир Бојанић Гидра каплар Јанићије
Зоран Радмиловић коцкар Боги Петровић
Бранислав Цига Јеринић Алекса
Бранко Плеша пешадијски пуковник Здравко Лукић
Љубиша Јовановић генерал Степа Степановић
Петре Прличко кувар Трајко
Божидар Дрнић Трифун Хаџи-Вуковић
Страхиња Петровић теча Лаза
Ружица Сокић жена на прозору
Предраг Тасовац Новотни, аустро-угарски подофицир, Чех
Предраг Милинковић болничар
Љубица Голубовић Костина жена
Растко Тадић сељак на колима
Божидар Павићевић Лонга Курсулин ађутант
Павле Богатинчевић
Богдан Михаиловић младожења Румени
Миомир Радевић Пиги артиљерац који обедује
Милорад Миша Волић
Драгомир Станојевић

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Лик пуковника Здравка Лукића, команданта Комбиноване дивизије из састава Друге армије у стварности представља генерала Михаила Рашића.[2] Сценариста и редитељ су највероватније хтели да избегну дуализам на сету да два генерала командују у армији па су увели овај измишљени лик и деградирали га за чин ниже што представља историјску нетачност. Еполете Здравка Лукића одступају од прописа у дужини док остали официри имају величину еполета по пропису, што такође представља нетачност.

Лик артиљеријског поручника Веселина Хаџи-Вуковића званог Веца, сценариста Арсен Диклић засновао је делимично на биографским подацима о артиљеријском поручнику Кости Илићу - Турчину, иначе, једном од главних ликова романа Српска трилогија писца Стевана Јаковљевића.

Лик артиљеријског капетана прве класе Косте Хаџи-Вуковића званог Бата Коле, сценариста Арсен Диклић засновао је делимично на биографским подацима о артиљеријском капетану (будућем бригадном генералу) Драгомиру Раденковићу, који је током рата командовао артиљеријском батеријом при Комбинованој дивизији која је и учинила тај подвиг који се нашао у филму.[3][4]

Сцена у којој један од војника кога тумачи Зоран Радмиловић, хвата не експлодирану аустријску гранату, да би по темпирању открио где се налази скривена аустријска хаубица је преузето као детаљ за филма из књиге Српске Триологије 1914-та од Стевана Јаковљевића.[тражи се извор]

Културно добро[уреди | уреди извор]

Југословенска кинотека је, у складу са својим овлашћењима на основу Закона о културним добрима, 28. децембра 2016. године прогласила сто српских играних филмова (1911—1999) за културно добро од великог значаја. На тој листи се налази и филм Марш на Дрину.[5]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Поповић, Андра (2013). Ратни албум 1914—1918. Београд: Православна реч. ISBN 978-86-83903-62-7. 
  • Бјелајац, Миле С. (2004). Генерали и адмирали Краљевине Југославије 1918—1941. Београд: Институт за новију историју Србије. ISBN 978-86-7005-039-6. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]