Милета Андрејевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Милета Андрејевић
Mileta Andrejević.jpg
Милета Андрејевић сликар
Пуно имеенгл. Milet Andrejevic
Датум рођења(1925-09-28)28. септембар 1925.
Место рођењаЗрењанин
Краљевина ЈугославијаКраљевина СХС
Датум смрти21. октобар 1989.(1989-10-21) (64 год.)
Место смртиЊујорк
Сједињене Америчке ДржавеСАД

Милета Андрејевић (енгл. Milet Andrejevic; Зрењанин, 28. септембар 1925Њујорк, 21. октобар 1989) је био српски сликар и ликовни педагог.

Биографија[уреди]

Милета Андрејевић: Три човека (1969)

Милета Андрејевић је рођен у Зрењанину 28.9. 1925. године, где је завршио основну и средњу школу. Школовање наставља на Академији ликовних уметности у Београду где је и дипломирао. У току студија напушта наставу на АЛУ и одлази у Задар где се прикључује "Задарској групи" - у којој су били код нас свакако познатији Мића Поповић, Петар Омчикус, Коса Бокшан, Вера Божичковић Поповић, Љубинка Јовановић или Бата Михајловић. Након дипломирања на АЛУ 1952. године наставља студије сликарства у Паризу, где се жени са Хелен Бардин (енгл. Helen Bardeen), а од 1958. живи у Њујорку где ради до краја живота.

Андрејевић није ниједном излагао у Југославији, па је остао релативно непознат код нас, чак и у стручним круговима. Дошавши у контакт с великим њујоршким галеристима постао је име на америчком тржишту уметнина седамдестих и осамдесетих година. Тада га је подржао конзервативни део ликовне критике, па је о његовом „романтичном реализму“ својевремено у „Њујорк тајмсу“ писао и утицајни Хилтон Крејмер .[1] Андрејевић је своје слике продавао често пре него што су биле завршене, и када је умро, у његовом атељеу на Централ парку затечена је само једна слика: она на којој је тада радио. Он је потекао у грађанском миљеу и наставио да се веома предано бави реалистичким сликарством с којим је, после кратке поп-арт фазе, имао великог успеха на америчком тржишту, који је у Југославији био једноставно прећутан, јер је уметник сматран дисидентом.

Слике Милете Андрејевић су заступљене у сталној поставци Метрополитен музеја (енгл. Metropolitan Museum of Art), Витни музеју у Њујорку (енгл. Whitney Museum of American Art) и Хиршхорн музеју и Парку скулптура (енгл. Hirshhorn Museum and Sculpture Garden) у Вашингтону, Allentown Art Museum, Jack S Blanton Museum of Art Austin Texas, Weatherspoon Art Museum Greensboro North Carolina.[2]

Поред сликарства бавио се и педагошким радом предавао је сликарство на Колеџу Бруклин Универзитета у Њујорку и Академији уметности у Њујорку.

Умро је у Њујорку 21.10. 1989. године од рака плућа оставивши за собом жену Хелен и сина Марка. .[3] Поред њих Милета је имао и млађег брата Крсту Андрејевића који је такође био ликовни уметник и педагог. Био је професор на Факултету примењених уметности у Београду[4] а умро је неколико месеци пре свога старијег брата[5]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Круљац, В. (2010). „Андрејевић, Душан”. Српска енциклопедија Том 1. књига 1. (на језику: (на језику: српски)). Нови Сад, Београд: Матица српска Нови Сад, САНУ Београд, Завод за уџбенике Београд. ISBN 978-86-7946-078-3. Проверите вредност параметра |isbn=: invalid character (помоћ).  Непознати параметар |coauthors= игнорисан [|author= се препоручује] (помоћ)
  • Протић, Миодраг Б. (1970). Српско сликарство XX века, Том 1. - Библиотека Синтезе (на језику: (на језику: српски)). YU-Београд: Нолит. 
  • Kramer, Hilton (1985). The revenge of the Philistines: art and culture, 1972-1984 (на језику: (на језику: енглески)). Free Press. ISBN 978-0-02-918470-7. Проверите вредност параметра |isbn=: invalid character (помоћ). 
  • Oresman, Janice C. (1984). New Vistas: Contemporary American Landscapes (на језику: (на језику: енглески)). Hudson River Museum.  Непознати параметар |coauthors= игнорисан [|author= се препоручује] (помоћ)


Спољашње везе[уреди]