Мотика

С Википедије, слободне енциклопедије
Мотика са полукружним листом.
Окопавање у одељку за формирање четинара у расаднику.
Пољопривредне мотике са подручја бивше Југославије: A-посавска 0,7 kg, B-шабачка 0,8 kg, C-босанска 0,7 kg, D-горњомилановачка 0,9 kg, E-смедеревска 1 kg, F-пожаревачка 1,1 kg, G-личка 1 kg, H-неготинска 1,4 kg, I-ужичка 0,8 kg, J-пећка 1 kg, K-фочанска 0,8 kg, L-никшићка 1 kg.
Отварање сетвене бразде мотичицом.
Холандска мотика за плевљење.
Мотичица и прашач на истој држаљи.

Мотике служе за фину обраду земљишта ручно, замахом, али мотике могу да послуже и при основној обради лакших земљишта, изради леја и окопавању, прашењу због разбијања покорице и плевљењу којим се уништава коров.

Типови алатки за обраду земљишта замахом[уреди | уреди извор]

Данас у свету постоји велики број типова алатки за обраду земљишта замахом. У немачкој литератури се среће преко 10 разних типова, а у енглеској и америчкој преко 40. Често су то прелази између пијука и мотике, или мотике и прашача (дво и трокраке мотике). У овој групи су и алатке за плевљење „холандска мотика“ (Dutch hoe), осцилирајућа мотика (oscillating hoe, action hoe)[1], кружна мотика (circlehoe)[2]...

Оне су различите по изгледу и намени. Неке могу да обављају више функција. Друге су намењени само за одређену употребу (нпр. „холандска мотика“ има уски, оштар лист који се користи за сузбијање корова тако што продире плитко и паралелно са површином земљишта, и потпуно је неупотребљива за превртање земљишта и окопавање. За ову сврху служе робусније мотике троугластог, паралелопипедног или полукружног листа. Лист код неких типова има неколико кракова (два или три) као што је случај код прашача[3].

Мотике[уреди | уреди извор]

Мотике имају дрвену држаљу (дужина 135 cm) нешто ширу ка листу и челични лист који је под углом нешто мањим од 90° на држаљу. Облици листа могу бити различити: полукружни, правоугаони или трапезасти. Димензије листа су: дужина 13,5-26 cm, ширина 10-12 cm код правоугаоних и трапезастих и 19-39 cm код полукружних. Често изглед и маса мотике варира од културе којасе гаји, али и од типа земљишта, па се могу везивати за поједина географска подручја. На пример на подручју бивше Југославије постоји неколико десетина разних типова: посавска, шабачка, босанска, горњомилановачка...(види слику).

Мотичице[уреди | уреди извор]

Мотичице служе при сетви за отварање бразде и за покривање семена, прашење и плевљење. Лист мотичице је мањих димензија погоднији за рад између биљака у реду - заштитној зони. Лист мотичице је најчешће троугласт (страница троугла око 10 cm).

Прашачи[уреди | уреди извор]

За прашење и плевљење служе и прашачи алатке са два крака у облику повијених клинова. Врло често се израђују у комбинацији са мотичицом, тако да се на истој дршци налазе обе алатке.

Историјат[уреди | уреди извор]

Алатке за обраду земљишта замахом потичу из касног Палеолита (40.000 год. п. н. е.). То су били мотика или пијук са радним делом од мамутовог ребра или кљове младог мамута углављеним у рачвасто дрво - држаљу. За разлику од претеча ашова, алатке сличне пијуку употребљаване су за тежа земљишта. У прединастичком Египту срећу се угласте дрвене мотике израђене од рачвастог дрвета које се одсеца непосредно испод рачве. Један крак се скраћује и зашиљује, док други служи као држаља. Касније верзије су захтевале и нешто мало тесарских радова око уметања радног дела у држаљу под оштрим углом, а затим везивање биљним влакнима или ременима.

Различити типови мотика са танким каменим листом наоштреним у основи и углављеним у држаљу као секира, коришћени су за основну обраду земљишта од Неолита. Мотике са оштрицом под правим углом на осовинску линију почеле су да се користе у Месопотамији око 4500. год п. н. е, а помињу се и у древним списима Хамурабијевом законику XVIII век п. н. е. и Књизи пророка Исаије VIII век п. н. е.

У Британском музеју (British Museum) у Лондону постоји бронзана мотика из Микене (1100. год. п. н. е.) од дебљег равног комада метала димензија 18х5 cm. Горњи крај је закривљен тако да може да обухвати држаљу. Паралелно су коришћене и алатке од гвожђа: плуг са гвозденим деловима, секире, мотике (Блиски исток 1200. год п. н. е.).

Стари Грци су користили различите типове алатки на замах: сминуе (σμινυε) - двокрака мотичица (прашач), дикелла (δικελλα) - мотичица са два врха, генеис (γενεισ) - мотика слична секири... Римљани су користили знатан број алатки са металним радним делом сличних мотици. Тако је dolabra - тешка секиролика широка мотика, marra - тешка широка мотика за разбијање покорице и плевљење, ligo - лакша алатка са два крака - врста прашача, bidens - тешка мотика са два закривљена крака, rastrum - мотика са различитим бројем кракова, sarculum - лака мотика за покривање семена.

Пред крај средњег века почињу да се видно разликују пољопривредне од хортикултурних алатки. Пољопривредне су робусније, често су то оруђа која вуку животиње. Хортикултурне алатке су префињеније и специјализованије.

До XIX века алатке за обраду земљишта замахом нису се битно мењале када почиње да се јавља читав низ варијанти. Године 1659. Евелин (John Evelyn) даје приказ преко 70 различитих алатки и прибора коришћених у тадашњим вртовима и међу њима свега пар мотичица и један крамп. Временом се појавио и један специфичан облик мотике за плевљење назван „грудни плуг“ (breast plough) са радним делом у облику троугласте металне плоче причвршћеним за држаљу (дугу 150 cm) са попречном шипком на врху дугом 60 cm. Радник је грудима гурао попречну шипку тако да је радни део у хоризонталном положају продирао кроз земљу одмах испод површине подсецајући коров. Алатка је изашла из употребе средином XIX века, а од ње су се развиле мотике на гурање (Thrust Hoes), мада је недавно у Британији једна верзија модернизована (Lincolnshire Longhorn Hoe)[3][4].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Oscillating Weeding Hoe - Garden Tool Company Архивирано на сајту Wayback Machine (1. мај 2012), Приступљено 13. 4. 2013.
  2. ^ Shop Circlehoe Архивирано на сајту Wayback Machine (8. мај 2012), Приступљено 13. 4. 2013.
  3. ^ а б Грбић, М. (2010): Производња садног материјала – Технологија производње украсних садница. Универзитет у Београду, Београд. ISBN 978-86-7299-174-1.
  4. ^ Huxley A.J. (1978): An Illustrated History of Gardening. Paddington Press; 1st Am ed edition. ISBN 978-0-448-22424-4.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]